Viata de dupa moarte. Povestea barbatului care a cedat unei tinere ficatul trimis pentru el

In Romania, gasirea unui organ compatibil pentru bolnavii cu grupe rare de sange este o loterie morbida. O spune cu deznadejde tatal a doi copii, bolnav de ciroza, care are nevoie urgenta de un transplant.

Anul trecut a cedat unei bolnave mai tinere ficatul care fusese trimis pentru el. Pentru ca sunt atat de putini donatori in moarte cerebrala, s-a mai ivit de atunci o singura sansa. Dar a pierdut-o si pe aceasta.50 de ani a trait cumpatat. N-a baut, a mancat sanatos si a crescut doi copii. Medicii il numeau un diabetic cuminte , dar cu ciroza n-a mai putut sa lupte. Avea complicatii cumplite si ajungea frecvent la delir, din cauza dezechilibrului chimic. Acum are nevoie disperata de un transplant, pe care a fost la un pas sa il faca vara trecuta. Atunci a cedat ficatul, grupa rara B3, unei bolnave aflata in criza.

”A plecat si dusa a fost. Nu mi-a multumit. Nu regret gestul” spune Dumitru Pencea.

In doi ani, de cand s-a pensionat fortat, domnul Pencea a invatat sa-i monteze singur branula si sa-si puna perfuziile, la fel ca multi pacienti aflati pe liste.

Dupa episodul de acum 8 luni, de Craciun s-a ivit o noua sansa. Se visa deja iesind din sala de operatie, cu un ficat sanatos. ”Ficatul era bantuit de ciroza. Toti virusii posibili, C,B… A zis doamna doctor care era pregatita sa faca anestezia ca mai bine il aruncam la caini. Nu puteam sa ma cert cu nimeni. Cu bunul Dumnezeu? N-are rost. Poate, cine stie, se va indura”.

Pr. Dr. Irinel Popescu spune ca prioritizarea pe lista de asteptare e in functie de gravitatea bolii. Daca iese din evolutia stationara si se indreapta spre un exitus apropiat, si noi urgentam indicatia de transplant .

Romania ramine la coada Europei cu 5 donatori la un milion de locuitori fata de 30 in alte tari europene.