Vize SUA: Un grup de prietenie pentru Romania cauta solutii pentru eliminarea vizelor


In Camera Reprezentantilor de la Washington a fost constituit un grup de prietenie pentru Romania, propunandu-si sa promoveze o solutie legislativa care sa le permita romanilor sa calatoreasca in Statele Unite fara a mai avea nevoie de vize. Romania, alaturi de Bulgaria si Polonia, sunt singurele tari membre UE ai caror cetateni mai au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite.

Un grup de prietenie pentru Romania (Romanian Caucus) a fost reconstituit vineri in Camera Reprezentantilor de la Washington, propunandu-si sa promoveze o solutie legislativa care sa le permita romanilor sa calatoreasca in Statele Unite fara a mai avea nevoie de vize, scrie NewsIn.

Grupul de prietenie pentru Romania din Camera Reprezentantilor este condus de un republican si o democrata, respectiv Michael Turner (republican, statul Ohio) si Loretta Sanchez (democrat, statul California). Michael Turner este presedintele Subcomitetului pentru forte strategice din cadrul Comisiei pentru fortele armate a Camerei Reprezentantilor, in ale carui competente intra dimensiunea legislativa a politicilor americane in domeniul apararii antiracheta. Loretta Sanchez este vicepresedintele acestui organism al Congresului SUA.

Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, s-a intalnit vineri, la Washington, cu cei doi congresmeni american.

Ei au aratat ca inteleg foarte bine caracterul simbolic al acestei problematici si quot;au exprimat disponibilitatea de a sustine o solutie legislativa adecvata care sa conduca la realizarea acestui obiectiv, in conditiile in care la nivelul Congresului american este in curs de examinare un proiect de lege vizand inlocuirea criteriului ratei de refuz al cererilor de viza cu criteriul ratei de sedere (overstay rate) quot;, precizeaza MAE.

De altfel, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a confirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca presedintele american Barack Obama doreste o modificare in ceea ce priveste criteriile de intrare in Visa Waiver, programul care permite cetatenilor unei tari sa calatoreasca in Statele Unite fara a mai fi nevoie de a obtine in prealabil viza de intrare. Modificarea criteriilor de calificare pentru programul Visa Waiver tine insa de Congres.

Potrivit modificarii legislative sustinute de presedintele Obama, nu va mai fi luata in considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proportia de persoane care depasesc sederea legala in Statele Unite. Proportia acestor persoane nu va trebui sa depaseasca 3%.

quot;Daca ai primit o viza de vacanta de sase saptamani si ai stat opt, atunci ai stat mai mult decat era legal quot;, a explicat ambasadorul Gitenstein. El a aratat ca in cazul in care aceasta lege va trece in forma sustinuta de presedintele Obama, quot;ar putea avea o implicatie pozitiva quot; asupra participarii Romaniei la programul Visa Waiver. quot;Sunt mai multi de ‘daca’ aici, trebuie sa treaca in forma propusa de presedinte si trebuie ca rata persoanelor din tara dvs. care stau mai mult decat le permite viza sa nu depaseasca 3% quot;, a subliniat ambasadorul SUA la Bucuresti.

Romania, alaturi de Bulgaria si Polonia, sunt singurele tari membre UE ai caror cetateni mai au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite. De la 1 iulie 2009, pentru ca o tara sa intre in Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de refuz a vizelor sub 3%, dupa ce anterior pragul fusese de 10%, ceea ce a permis majoritatii statelor UE foste comuniste sa obtina intrarea in Visa Waiver.

In timpul fostei administratii Bush, au existat la un moment dat discutii ca pentru aliati de nadejde in razboiul din Irak si Afganistan, cum sunt Romania si Polonia, sa se faca o exceptie de la prevederile legale pentru calificarea in Visa Waiver. Aceste propuneri nu s-au materializat insa.

Romania a avut anul trecut o rata de refuz a vizelor de 24,8% , in scadere cu 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.

quot;Partea luminoasa a acestei perspective este ca 75% dintre romanii care aplica pentru viza o si primesc, dar totusi trebuie sa faceti mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri quot;, a indemnat joi ambasadorul SUA la Bucuresti, intr-o conferinta de presa.

Rata de refuz a vizelor SUA pentru romani, in primele cinci luni ale anului 2011, a fost de 22%, a declarat joi, la solicitarea NewsIn, Biroul consular al SUA. in cazul in care tendinta s-ar mentine, ar insemna o scadere cu aproape trei procente comparativ cu rata inregistrata anul trecut.

Bulgaria a ajuns anul trecut la o rata de respingere a vizelor de 17,2%, similara cu cea din 2009 (cand era de 17,8%), in schimb polonezii si-au imbunatatit in 2010 rata de refuz, ajungand 9,8%, in conditiile in care cu un an inainte inregistrau 13,5%.

In aprilie 2010, pentru a imbunatati rata de respingere a vizelor, Ministerul roman de Externe in colaborare cu Ambasada SUA la Bucuresti a lansat o campanie de informare a populatiei intitulata quot;VIZA PENTRU SUA quot;. Proiectul desfasurat in comun de Ministerul de Externe si Ambasada SUA la Bucuresti vizeaza prezentarea de informatii privind procedura de solicitare a unei vize temporare pentru Statele Unite, demers ce sprijina indeplinirea criteriilor tehnice de catre Romania pentru includerea in programul Visa Waiver. Cu aceasta ocazie, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi declara un quot;optimism relativ quot; in legatura cu eliminarea vizelor pentru SUA impuse cetatenilor romani, mentionand ca acesta se bazeaza pe substanta si valoarea parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite.