Vremea in ianuarie si februarie 2011: Temperaturi extreme si ninsori


Luna ianuarie nu ne va rezerva surprize fata de anii trecuti: vom avea temperaturi apropiate de normalele perioadei in marea parte a regiunilor, respectiv minus 3,1 grade Celsius, in medie, potrivit ANM. Exceptie ar putea face partea de nord si de centru, unde ar fi ceva mai frig decat in restul tarii.

quot;Nu este exclusa posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv quot;, arata un raport ANM din luna noiembrie. Extremele, insa, fie ger, fie zapada abundenta, pot fi prevazute exact doar cu zece zile inainte de a se produce.

Specialistii au explicat ca, in ciuda faptului ca media precipitatiilor pentru luna ianuarie este de 40 de litri pe metrul patrat, pe alocuri ar mai putea sa cada si precipitatii de 80 de litri pe metrul patrat. Altfel, regimul termic al lunii poate depasi valorile normale in cea mai mare parte a tarii. In zonele de campie, maximele pot depasi 10 grade Celsius, in unele zile. In depresiunile din centrul si nordul tarii, insa, minimele pot cobori pana la -24 de grade. Vineri dimineata, in ultima zi din an, la Miercurea Ciuc s-au inregistrat chiar si -25 de grade. In toamna, Ion Sandu, directorul ANM, amintea ca este foarte posibil ca quot;cinci sau zece zile din luna ianuarie quot;, in unele zone de la munte sau din Transilvania, sa avem minime extreme de – 35 de grade.

Citeste articolul integral pe gandul.info (Foto: Mondo News)