Washington: Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a intalnit cu Hillary Clinton

nbsp;

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi efectueaza o vizita oficiala la Washington in perioada 1-2 iunie 2010. Ieri, 1 iunie 2010, seful diplomatiei romane s-a intalnit cu secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton, cu consilierul presedintelui SUA pentru politica de securitate nationala, James Jones, precum si cu subsecretarul apararii, Michelle Flournoy.

De asemenea, ministrul Baconschi s-a intalnit, marti, cu Madeleine Albright, coordonator al Grupului de Experti pentru elaborarea Noului Concept Strategic al NATO; fost secretar de stat in Administratia Clinton si cu Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pentru securitate nationala al presedintelui Jimmy Carter.

La finalul intrevederilor, ministrul Teodor Baconschi a precizat ca, in cadrul discutiilor avute cu omologul sau american, a fost evidenta dorinta ambelor tari de a adauga substanta parteneriatului strategic si cooperarii din cadrul NATO.

Ministrul roman a discutat cu secretarul de stat american asupra modului in care Statele Unite si Romania vor colabora pentru identificarea de solutii in vederea includerii Romaniei in Programul Visa Waiver. Totodata, au fost explorate posibilitatile de crestere a interesului comunitatii de afaceri din Statele Unite pentru oportunitatile investitionale oferite de piata romaneasca.

quot;Am facut de asemenea un schimb de opinii cu privire la situatia din jurul Romaniei, Marea Neagra, Asia Centrala, parteneriatul estic pe care il dezvolta in acest moment Uniunea Europeana, ne-am concentrat si asupra evolutiilor pozitive din Republica Moldova si i-am explicat doamnei Clinton si care sunt proiectele noastre in materie de securitate energetica quot;, a spus Baconshi.

La randul sau, Hillary Clinton a subliniat aportul substantial al Romaniei in cadrul operatiunilor din Afganistan si a amintit ca Romania si Statele Unite marcheaza in acest an aniversarea a 130 de ani de relatii bilaterale, aratand ca „prietenia si parteneriatul dintre cele doua tari devin, cu fiecare an, tot mai puternice”. Hillary Clinton a aratat ca Statele Unite si Romania impartasesc aceleasi valori, un angajament puternic pentru libertate si democratie si respectul profund pentru demnitatea umana si statul de drept.

quot;Multi americani distinsi provin din Romania, inclusiv regretatul profesor Liviu Librescu, care si-a sacrificat propria viata nbsp; pentru a-si salva studentii, in timpul tragicului incident armat de la Virginia Tech, din 2007 un sacrificiu pentru care americanii ii datoreaza recunostinta vesnica si ca urmare, strada din fata noului sediu al ambasadei SUA din Bucuresti va purta numele profesorului Librescu.
„Romania si Statele Unite coopereaza in plan bilateral si multilateral in sensul consolidarii cooperarii transatlantice in domenii precum neproliferarea nucleara, securitatea energetica sau schimbarile climatice”, a conchis secretarul de stat american.

La finalul conferintei de presa, din partea jurnalistilor americani, Nick Kralev de la Washington Times a adresat o intrebare secretarului de stat, legata de situatia din Israel si incidentul recent din fasia Gaza, un subiect fierbinte in presa internationala, iar domnul Nicolae Melinescu a cerut informatii suplimentare despre posibilitatea scutirii de vize pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Statele Unite in scop turistic, de afaceri sau pentru studii.
Secretarul american si-a exprimat regretul profund pentru acest incident international si a adresat condoleante familiilor victimelor. De asemenea, a subliniat importanta eforturilor internationale comune si sustinute pentru solutionarea situatiilor sensibile din Orientul Mijlociu.

Secretarul de Stat a subliniat, inca odata, ca toate normele si detaliile privind scutirea de vize sunt prevazute in legislatie si ca Romania va obtine acest privilegiu atunci cand va indeplini standardele si criteriile Congresului.
Vizita oficiala a ministrului de externe pregateste, in principiu, vizita presedintelui Romaniei la Washington.

Liderii celor doua tari nu au avut pana acum o inalnire bilaterala oficiala, dar s-au intalnit in cadrul unor evenimente internationale, ultimul dintre ele fiind cina pe care liderul american a avut-o la Praga, in compania liderilor Europei Centrale si de Est, cu ocazia semnarii tratatului START.

Foto: Mondo News – Simona Botezan