Wikileaks: Ambasada SUA spune ca Basescu ia decizii singur. Afla de ce!


Intr-o telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti din 2005, diplomatii americani descriu situatia politica de dupa anuntul premierului Tariceanu ca va demisiona.

Despre cum vedea Traian Basescu posibilele solutii, despre parerea consilierilor sai pe aceeasi tema, dar si despre modul in care percepea seful statului roman relatia de securitate cu Statele Unite, cititi in continuare, in traducerea integrala a telegramei, preluata de la kamikazeonline.ro:

DECL: 11/07/2015

SUBIECT: Presedintele Basescu despre alegeri, relatii de securitate, adoptii

REF: A. A) BUCUREsTI 1521 B. B) BUCUREsTI 1511C. C) BUCUREsTI 1433

Clasificat de: seful sectiei politice Robert Gilchrist pentru motivele 1.4B si D

(C) Sumar: Presedintele Traian Basescu i-a spus insarcinatului cu afaceri, pe data de 11 iulie, ca organizarea alegerilor anticipate nu este sigura pentru ca mai sunt sanse ca el sa medieze o solutie pentru a evita reintoarcerea la urne. El a recunoscut ca mai devreme isi exprimase sustinerea pentru noi alegeri si ca Alianta sa PNL-PD se va descurca foarte bine. Totusi, a pus sub semnul intrebarii intelepciunea deciziei cabinetului de a demisiona pe 7 iulie, cu cateva luni inainte de un raport important pentru Romania. Basescu a reafirmat importanta relatiei strategice pe care o are Romania cu Statele Unite, fapt care nu este incompatibil cu aspiratiile europene ale Romaniei. Despre adoptiile internationale, Basescu si-a exprimat speranta ca Romania ar putea gasi o solutie unilaterala care sa nu ii creeze probleme cu UE. Sfarsitul sumarului.

2. (C) insarcinatul cu Afaceri Mark Taplin a facut o vizita presedintelui Basescu, pe 11 iulie. Reamintind importanta unui dialog dechis si sincer cu Statele Unite, Basescu s-a concentrat pe problema eventualelor alegeri anticipate, pe legaturile strategice cu SUA si pe cazurile nerezolvate de adoptii internationale. Dupa intalnire, insarcinatul cu afaceri a avut o intalnire de grup cu cativa consilieri prezidentiali: Renate Weber, Claudiu Saftoiu, Theodor Stolojan si Adriana Saftoiu, si cu consilierii de stat Constantin Degeratu si Anca Ilinoiu. La intalnire a participat de asemenea si consilierul pe probleme politice al ambasadei.

Citeste articolul integral in Romania Libera nbsp;