Willem Dafoe joaca rolul Antichristului in filmul lui Lars von Trier


Willem Dafoe, actorul care l-a intruchipat pe Iisus in 1988, trece intr-un alt registru, odata cu rolul Antichristului din filmul celebrului regizor danez Lars von Trier, al carui trailer a starnit deja controverse.

Regizor provocator, von Trier jongleaza intre extreme, mixand esteticul cu moralul si reusind sa mobilizeze spectatorii cu o forta vizuala si dramatismul imaginilor, comenteaza La Tercera. quot;Provocarea este o maniera de a-i face pe oameni sa gandeasca. Le lasa posibilitatea de a avea propria interpretare quot;, marturiseste regizorul, intr-un documentar despre propria cariera.

Filmarile au fost inconjurate de mister, regizorul lasand doar sa se intrevada miza exercitiului de imaginatie: ce s-ar fi intamplat daca, in locul lui Dumnezeu, diavolul ar fi fost principiul creator? Lars von Trier si-a prezentat filmul dand si cheia de interpretare a acestuia, care nu ramane decat o proiectie a imaginatiei: quot;Va invit sa intrati in lumea neagra a imaginatiei mele: in natura fricilor mele, in natura Antichristului quot;.

Trailerul peliculei surprinde limita care este incalcata, apocalipticul, prin peisajele suprarealiste, marcate de nuantele terorii si prin absenta esteticului, atat de caracteristic filmelor lui von Trier.

Personajele principale din quot;Antichrist quot;, interpretate de Willem Dafoe si Charlotte Gainsbourg, formeaza un cuplu care se muta intr-o cabina izolata, pentru a jeli moartea copilului lor, dar propriile minti proiecteaza un iad cu imagini inspaimantatoare.

Realizat cu un buget de 11 milioane de dolari, filmul quot;Antichrist quot; va rula, din octombrie, si in Romania, si ar urma sa participe la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. La editiile anterioare ale prestigiosului eveniment, Lars von Trier a castigat mai multe premii, printre care si Palm d’Or, pentru quot;Dancer in the Dark quot;.

Pentru Dafoe, rolul marcheaza trecerea in registrul personajelor malefice, dupa ce, acum 21 de ani, a interpretat rolul Mantuitorului in quot;Ultima ispita de lui Hristos quot;, regizat de Martin Scorsese si inspirat de un carte destul de controversata a lui Nikos Kazantzakis. Controversat a fost, de altfel, si filmul, in care accentul era pus pe latura umana a lui Iisus, supus tentatiilor fizice si imaginandu-se pe sine in postura unui simplu om, care poate, astfel, ceda ispitelor. Biserica a condamnat realizarea cinematografica a lui Scorsese, mai ales din cauza finalului in care Mantuitorul, rastignit pe cruce, rezista unei ultime tentatii din partea Diavolului – aceea de a evita suferinta si sacrificiul si de a primi o viata pamanteana obisnuita, cu familie si copii.

nbsp;