ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII, celebrata doar in tarile comuniste pana in 1977

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este sarbatorita in fiecare an pe 8 Martie. ZIUA FEMEII continua sa reprezinte si astazi un moment important din viata fiecarui om, desi unele voci blameaza aceasta zi, sustinand face parte din zestrea comunista. Laleaua este simbolul mondial al ZILEI INTERNATIONALE A FEMEILOR.

Romanii sarbatoresc astazi si Ziua Mamei. Si motorul de cautare GOOGLE celebreaza ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII printr-un DOODLE in care sunt reprezentate grafic aproape 30 de femei de toate rasele din intreaga lume.ZIUA INTERNATONALA A FEMEII, 8 MARTIE, sarbatoreste femeia de toate varstele, dar si realizarile politice, economice si sociale ale femeilor din intreaga lume.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII a debutat ca un eveniment socialist, in special in fostul bloc sovietic. Prima data cand s-a sarbatorit ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII a fost pe 28 februarie 1909, in SUA, la initiativa Partidului Socialist. In 1910, la Copenhaga, in timpul Conferintei Internationale a Femeii Socialiste, o activista germana, Clara Zetkin, propune ca data de 8 martie sa fie Ziua Internationala a Femeii.In Rusia, pe 23 februarie 1917 (8 martie, dupa calendarul iulian) femeile au demonstrat impotriva regimului pentru pierderea in razboi a doua milioane de soldati.

Protestele au continuat timp de cateva zile, pana cand tarul a fost fortat sa abdice, iar Guvernul a trebuit sa acorde drepturi de vot femeilor. Din acea data, ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este celebrata pe 8 MARTIE, dar in trecut se sarbatorea in ultima duminica a lunii februarie. In timp, 8 MARTIE a devenit o sarbatoare politica si sociala, dar astazi este vazuta in multe tari drept prima zi a primaverii. Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingasie si popularitate.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII a fost celebrata doar in tarile comuniste pana in 1977, cand Adunarea Generala a Natiunilor Unite a cerut ca ZIUA FEMEII, 8 MARTIE, sa fie Ziua ONU pentru drepturile femeilor si pacea mondiala.In Romania, 8 MARTIE a inceput sa fie sarbatorit din regimul comunism si sa se confunde cu Ziua Mamei. Romanii percepe aceasta sarbatoare ca o zi in care au prilejul de a-si arata recunostinta, pretuirea, dragostea fata de persoanele care le-au dat viata si care le fac existenta mai frumoasa.