Ziua reginei Elisabeta a II-a, marcata cu o parada spectaculoasa la Londra

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a asistat, sambata, la o ampla parada militara, in cadrul ceremoniilor oficiale organizate pentru a marca ziua sa de nastere si implinirea a 84 de ani, relateaza Times.

La parada au participat mai mult de 1.400 de militari, care au purtat uniforme traditionale ale unitatilor armatei britanice.

Conform traditiei, regina primeste in fiecare an onorul trupelor britanice, singura exceptie fiind in anul 1955, cand participarea sa a fost anulata din cauza unei greve a angajatilor cailor ferate.

Regina Elisabeta a II-a a fost insotita sambata de printul Phillip, care a suferit in cursul saptamanii o interventie chirurgicala minora la mana stanga. Cuplul regal a parcurs o scurta distanta, de la Buckingham Palace pana la locul de desfasurare a paradei, aflat in spatele Downing Street, intr-o trasura deschisa, folosita pentru prima data de Regina Victoria, in 1842.

La ceremonie a asistat si printul Charles, desi acesta sufera de o infectie pulmonara si si-a anulat programul oficial pentru prima parte a saptamanii viitoare. El a fost insotit de ducesa de Cornwall si de printul William, care urmeaza un stagiu de pregatire pentru piloti de elicopter.

Dupa ce a primit onorul, regina a revenit la Palatul Buckingham, de unde a urmarit o parada aeriana, la care au participat 13 tipuri de avioane, inclusiv aparate Spitfire, Hurricane si Lancaster folosite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si avioane moderne Typhoon sau Red Arrow.

Ceremoniile au fost instituite pentru ca monarhii britanici a caror zi de nastere este iarna sa poata asista la evenimente organizate in aer liber in cursul verii si au loc intotdeauna intr-o zi de sambata din iunie. Ziua de nastere a reginei Elisabeta a II-a este la 21 aprilie.

Foto: AP