A incercat sa vanda doua bombe artizanale unui angajat SRI, insa a fost prins in flagrant si arestat

Un tanar din Arad prins in flagrant cand incerca sa vanda unui lucrator SRI sub acoperire doua bombe artizanale pe care le confectionase in locuinta sa, unde amenajase un laborator clandestin pentru construirea unor astfel de obiecte, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, transmite Mediafax.

Remus Vascut, tanarul din Arad care confectiona bombe artizanale explozive, a fost dus de procurorii DIICOT Timisoara, in noaptea de sambata spre duminica, in fata judecatorilor Curtii de Apel Timisoara, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, sub acuzatiile de acte de terorism si nerespectarea regimului materialelor explozive.

In urma unei sedinte care s-a incheiat in jurul orei 01.30, in noaptea de sambata spre duminica, judecatorii Curtii de Apel Timisoara au decis sa admita propunerea procurorilor si au emis pe numele tanarului un mandat de arestare preventiva.

Decizia Curtii de Apel Timisoara a fost atacata de catre avocatul tanarului din Arad, recursul urmand sa se judece la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, barbatul din Bucuresti care fusese retinut pentru 24 de ore si care ii furnizase aradeanului substantele pentru confectionarea bombelor este cercetat in stare de libertate, au decis magistratii. De asemenea, alte doua persoane care fusesera audiate in acelasi caz la sediul DIICOT Timisoara sunt cercetate in libertate.

Remus Vasut, suspectat ca se ocupa cu confectionarea de bombe artizanale explozive in propria locuinta, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa vanda doua astfel de obiecte unui lucrator SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar in fata casei tanarului.

Potrivit procurorilor DIICOT, dispozitivele explozive aveau fitil prevazut sa arda timp de doua minute si aveau atasate cuie, piulite si suruburi, pentru ca forta distructiva a bombelor sa fie mai mare. El ar fi detonat pana acum doua dispozitive explozive pentru a le verifica functionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confectionat le-a scos la vanzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscutilor sai ca doreste ca in urma vanzarii bombelor sa isi cumpere un pistol si ca nu il intereseaza unde vor exploda bombele confectionate de el.

De asemenea, anchetatorii spun ca pe usa casei tanarului au gasit semne neonaziste. Pe interiorul usii era desenata zvastica, iar pe interior scria “14/88”, cifre care ar reprezenta data nasterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoastere a neonazistilor (88).

Intreaga operatiune de prindere a tanarului a fost coordonata de DIICOT Timisoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalitatii Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad si Politia de Frontiera Arad.

Ofiterii din cadrul SRI Arad au aflat ca tanarul construia dispozitivele intr-un laborator clandestin pe care si-l amenajase in casa in care locuia, el descarcand de pe Internet un manual de terorism in care era descris modul in care se confectioneaza bombele.

Conform anchetatorilor, tanarul avea doi complici – un furnizor de materii prime din Bucuresti si un inginer chimist care ii dadea sfaturi.

Pentru realizarea bombelor, tanarul cumpara azotat de amoniu, care este folosit mai ales in agricultura, iar in laboratorul de acasa fierbea substanta de mai multe ori pana se recristaliza. Asa cum se intampla la fabricarea dinamitei, tanarul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat impreuna cu nitroceluloza. Prima substanta asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea exploziva.