A IX-a ediţie a Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” a început la Sinaia

A IX-a ediţie a Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” a început la SinaiaA IX-a ediţie a Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” a început, sâmbătă, la Sinaia şi se desfăşoară anul acesta atât în oraşul în care s-a născut compozitorul, cât şi la Buşteni, Predeal şi Braşov, transmite corespondentul NewsIn.

Festivalul este un omagiu adus personalităţii şi creaţiei lui George Enescu, ultima zi a festivalului, 19 august, marchând ziua de naştere a compozitorului. Potrivit organizatorilor, ediţia 2008 a Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” se deosebeşte de ediţiile precedente prin organizarea, pentru prima oară în România, a unei Orchestre Naţionale de Tineret. Aceasta este alcătuită din instrumentişti români cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş, Baia Mare, Constanţa şi Chişinău.

“Orchestra Naţională de Tineret Spirit Enescian şi Tradiţie Europeană” va fi pregătită pe grupe de instrumente, în cele zece zile de festival, de profesori-invitaţi din România şi din străinătate. “Cei zece tineri au deschis Festivalul Internaţional ‘Enescu şi muzica lumii’, sâmbătă, printr-un concert în parcul din centrul staţiunii Sinaia, urmând ca astăzi să prezinte lucrări de Dvorak, Ceaikovski şi Sarasate la Sala Cazino din Sinaia”, a declarat, duminică, directorul Centrului European de Cultură Sinaia, Cristiana Cauteş.

Festivalul este organizat de Centrul European de Cultură Sinaia, în parteneriat cu Fundaţia “Prietenii muzicii Serafim Antropov” din Bucureşti şi se va desfăşura, anul acesta, atât la Sinaia, cât şi la Buşteni, Predeal şi Braşov, a mai spus Cauteş.

Luni, Festivalul Internaţional ‘Enescu şi muzica lumii’ se va desfăşura tot la Sinaia, la Biserica Romano-Catolică, pentru ca marţi participanţii să se mute la Biserica Ortodoxă Sf. Constantin şi Elena din Predeal. Pentru următoarele patru zile, evenimentul revine în oraşul în care s-a născut compozitorul George Enescu, iar duminică, 17 august, Festivalul se va ţine la Casa de Cultură din Buşteni.”

Lucrările lui Enescu vor fi prezentate, luni, 18 august şi la Braşov, la Complexul Militar, iar ultima zi de festival ne va găsi tot la Sinaia, la Centrul Cultural ‘Carmen Sylva’, când soliştii Orchestrei Naţionale de Tineret vor marca, pe lângă închiderea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional, şi ziua de naştere a compozitorului – printr-un concert simfonic extraordinar denumit ‘Enescu şi muzica lumii”, a ţinut să mai precizeze directorul Centrului European de Cultură Sinaia.