A MURIT actorul Maximilian Schell, recompensat cu Oscar pentru filmul Procesul de la Nurnberg – VIDEO

Actorul austriac Maximilian Schell, premiat in 1961 cu premiul Oscar pentru rolul din filmul “Procesul de la Nurnberg”, a murit sambata, a anuntat agentul sau de presa, citat de lefigaro.fr.

Maximilian Schell a murit in noaptea de vineri spre sambata “din cauza complicatiilor provocate de o boala grea si brusca”, a precizat Patricia Baumbauer.

Actorul s-a imbolnavit si a fost spitalizat pe 18 ianuarie la Kitzbühel, un oras din vestul Austriei, unde filma pentru un proiect realizat de postul de televiziune german ZDF. Maximilian Schell a fost externat marti.

Nascut la Viena, exilat alaturi de parintii sai in Elvetia, dupa anexarea Austriei de catre trupele naziste in 1938, revenit apoi in tara natala dupa razboi, Maximilian Schell a fost unul dintre putinii actori europeni care au facut o cariera stralucita la Hollywood. in 1962, a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal gratie prestatiei sale din filmul “Procesul de la Nurnberg”, regizat de Stanley Kramer, in care a interpretat rolul ambitiosului avocat al unui criminal de razboi nazist.

Citeste si: Unul dintre cei mai valorosi oameni de televiziune ne-a parasit

A jucat alaturi de nume sonore de la Hollywood, precum Marlene Dietrich, Burt Lancaster, Spencer Tracy si Richard Widmark.

Aflat mult timp in umbra surorii sale mai mari, Maria Schell, si ea recompensata cu Oscar, Maximilian Schell a debutat in teatru, la Basel, la varsta de 23 de ani.

A ramas fidel scenei, jucand mai ales in ultimii ani de viata, la New York, in 2000, intr-o versiune teatrala a filmului “Procesul de la Nurnberg”, si la Londra, in 2006, intr-un spectacol pus in scena de Robert Altman dupa piesa “Resurrection Blues” scrisa de Arthur Miller.

in cinematografie, a debutat la Hollywood la varsta de 28 de ani, in 1958, alaturi de Marlon Brando, in filmul “Leii tineri”, de Edward Dmytryk, si a jucat intr-o alta productie importanta, “Topkapi” (1964).

Maximilian Schell s-a remarcat si ca regizor de opera, mai ales la Los Angeles, la invitatia tenorului Placido Domingo, unde a pus in scena spectacolul “Lohengrin”, de Richard Wagner, in 2001, si “Cavalerul rozelor”, de Richard Strauss, in 2005.

Actorul austriac, care avea si cetatenie elvetiana, a fost de alte doua ori nominalizat la Oscar, pentru rolurile din filmele “Barbatul din boxa de sticla” (1975) si “Julia” (1977), a castigat doua Globuri de Aur din patru nominalizari si a primit doua nominalizari la premiile Primetime Emmy.