A MURIT ARPAD GONCZ, primul presedinte democrat al UNGARIEI – fisa biografica

Primul presedinte democratic ales al UNGARIEI, ARPAD GONCZ, A MURIT la varsta de 93 de ani, a anuntat marti agentia ungara de presa MTI, preluata de AFP.

ARPAD GONCZ s-a nascut la Budapesta, la 10 februarie 1922. A urmat studii de drept, luandu-si doctoratul in 1944. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost luptator activ in REZISTENTA FASCISTA, fiind ranit, in decembrie 1944.

Dupa razboi, si-a inceput cariera politica in PARTIDUL MICILOR PROPRIETARI, fiind o perioada lider al organizatiei de tineret din Budapesta a acestei formatiuni politice. Timp de trei ani a editat ziarul partidului, apoi a fost secretar al lui Bélá Kovács, secretarul general al partidului. Dupa arestarea lui Kovács si dizolvarea partidului, a lucrat in industria metalurgica, iar din 1951, a inceput studiile de agronomie, lucrand in paralel in agricultura.

In timpul REVOLUTIEI UNGARE din 1956, a fost colaborator apropiat al lui István Bilbó, ministru de stat in guvernul Nagy. Impreuna cu acesta, in august 1958, a fost condamnat la INCHISOARE PE VIATA. A primit amnistierea, in 1963, desfasurand ulterior o activitate de traducator din limba engleza.

In 1974, a vazut lumina tiparului romanul sau “Sarusok” (“Purtatorul de sandale”). La sfarsitul anilor ’80, a aparut din nou in viata politica, in postura de redactor al unui volum memorial István Bilbó. In noiembrie 1988, s-a aflat printre membrii fondatori ai Uniunii Liber-Democratilor (SZDSZ), iar in noiembrie 1989, a fost numit presedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost membru al Comitetului pentru adevar istoric.

PRIMELE ALEGERI LIBERI DIN UNGARIA, dupa patruzeci de ani de dominatie comunista, au avut loc in martie-aprilie 1990, conform unei intelegeri incheiate in vara lui 1990 intre partidul de guvernamant PMSU si fortele de opozitie. Alegerile au fost castigate de Forumul Democratic Ungar, Uniunea Liber-Democratilor (SZDSZ) devenind cea mai puternica formatiune a opozitiei.

La 2 mai 1990, Árpád Göncz a fost ales in functia de presedinte al parlamentului. La 3 august 1990, a fost ales cu o majoritate covarsitoare PRESEDINT AL UNGARIEI, pentru un mandat de 5 ani.

A fost un factor catalizator al evolutiilor democratice din Ungaria.

A fost reales in functia de presedinte al Republicii Ungare la 19 mai 1995, mandatul incheindu-se 4 august 2000.

Laureat al premiului Wheatland pentru activitatea de traducator (1989) si doctor honoris causa al Universitatii Indiana (1990). La 28 martie 1994, a fost decorat de presedintele Lech Walesa cu ordinul “Vulturul alb”, cea mai inalta distinctie poloneza.

Sursa foto: dteurope