A murit Ruxandra Sireteanu, actrita cunoscuta pentru rolurile din “Divort din dragoste” sau “Pacala se intoarce”

Actrita Ruxandra Sireteanu a murit, marti, la varsta de 70 de ani, informeaza Teatrul Nottara. Ruxandra Sireteanu este cunoscuta publicului pentru rolurile din filmele “Divort…din dragoste” sau “Pacala se intoarce”.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Ruxandrei Sireteanu va fi depus la Teatrul Nottara, inmormantarea urmand sa aiba loc la Cimitirul Bellu.

Ruxandra Sireteanu este fiica actorului Nicolae Sireteanu, artist emerit, de la care a mostenit talentul si dragostea pentru aceasta meserie. A debutat la noua ani, intr-o piesa ruseasca, alaturi de George Calboreanu si Geo Barton. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorilor Ion Fintesteanu si Sanda Manu. Din 1972 a jucat la Teatrul Nottara. A fost profesoara la Universitatea Hyperion in perioadele 1992-1995 si 2005-2011.

Intr-un mesaj aniversar, transmis anul trecut, reprezentantii Teatrului Nottara o descriau pe Ruxandra Sireteanu drept ‘extrem de tonica, de-o energie debordanta si molipsitoare’. A facut dublaje la desene animate si a dat identitate, prin vocea sa, multor personaje in spectacole de teatru radiofonic: peste trei sute de piese de teatru si alte cateva sute de povesti, pentru emisiunea ‘Noapte buna copii’.

Dupa absolvirea Liceului “Sf. Sava” din Bucuresti, in 1961, a intrat la I. A. T. C. “I. L. Caragiale”, la clasa profesorului Ion Fintesteanu, lector Sanda Manu. in 1965, la examenul de absolvire, a jucat rolurile Tofana din “Patima Rosie” de Mihail Sorbul si Fata, Iubita, Nevasta din “Omul care s-a transformat in caine” de O. Dragun, regia Andrei Serban.

Intre anii 1965–1969 a fost angajata la Teatrul National din Craiova. Pe scena Nationalului craiovean a interpretat: Catarina din “Femeia indaratnica” de W. Shakespeare, regia Miron Niculescu; Dorina din “Tartuffe” de Molière, regia Miron Niculescu; Sura din ” Egor Buliciov” de Maxim Gorki, regia Petre Sava Baleanu; Elena din “Suflete tari” de Camil Petrescu, regia Geta Tomescu.

Intre 1971–1972 Ruxandra Sireteanu a fost angajata la Teatrul de Stat din Oradea, unde a jucat rolurile Nina Zarecinaia din “Pescarusul” de Cehov (regia Alexandru Colpacci) si Maria din “Omul care …” de Horia Lovinescu.

Din anul 1972, este angajata a Teatrului Nottara din Bucuresti. Timp de 36 de ani petrecuti pe scena acestui teatru, actrita Ruxandra Sireteanu a intruchipat o serie lunga de personaje.

A sustinut multe recitaluri de poezie atat in Romania cat si in Suedia (Malmö si Göteborg) si Grecia (Atena si Salonic).

In anul 1968, Ruxandra Sireteanu a primit o bursa de doua luni la Paris, la “Maison des jeunes”, condusa de Jean-Louis Barrault si Tania Balachova.

In perioada 1992–1995, a fost profesoara la Facultatea de Teatru a Universitatii Hyperion din Bucuresti, iar din 1996 a facu dublaje la filmele de desene animate, in Studiourile “AGER FILM”. De asemenea, in anii 1998 si 1999, Ruxandra Sireteanu a facut dublaj la serialul de televiziune “Suflet de femeie.”

Foto: Cinemagia