Ai datorii la stat? Atentie, Guvernul a schimbat regulile prin OUG nr. 113/2013

Romanii care au datorii la stat au parte de o veste proasta la inceput de an. Un act normativ publicat zilele trecute in Monitorul Oficial prevede ca cei care au datorii la stat din taxe, impozite, contributii si alte venituri datorate bugetului general consolidat nu vor primi integral despagubirile de la stat.

Actul legislativ face referire la romanii care au dreptul la despagubiri de la institutiile statului, cum ar fi cele in urma unui proces cu statul. Astfel, persoana care ar trebui sa incaseze banii din decizii definitive ale instantelor sau in baza altor legi nu trebuie sa aiba nicio datorie la bugetul de stat, actul fiind in vigoare din primele zile ale anului 2014.

Site-ul de specialitate Avocat Net noteaza ca cei care sunt indreptatiti la despagubiri din partea statului le vor primi integral doar in cazul in care nu inregistreaza datorii fata de stat. Daca sunt inregistrate restante catre stat, mai intai vor fi achitate acestea, prin compensare, restul banilor, daca mai raman, urmand sa ajung la cetateanul castigator al unui proces cu statul.

Reglementarile sunt cuprinse in OUG nr. 113/2013 privind unele masuri bugetare publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 830, din 23 decembrie 2013. OUG  nr. 113/2013 a intrat in vigoare din 23 decembrie 2013, insa deocamdata nu a fost publicat niciun ordin al Finantelor care sa cuprinda clarificari in acest sens.

Documentul stabileste, printre altele, faptul ca obligatiile de plata ale statului roman, rezultate din hotarari judecatoresti/arbitrale, pronuntate de instantele nationale sau internationale, vor fi compensate de drept cu obligatiile creditorilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

“Compensarea se realizeaza prin debitarea unor conturi de venituri, deschise distinct pe tipuri de bugete,si prin creditarea conturilor corespunzatoare de venituri reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri datorate bugetului general consolidat”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, masura este necesara pentru a da eficienta operatiunii de compensare in cazul in care exista obligatii reciproce intre institutia debitoare/creditoare si tertul creditor/debitor care sa permita executarea de indata, fara alocare prealabila de fonduri in bugetul de stat si cu limitarea costurilor de executare.

In cazul in care exista astfel de restante, obligatiile de plata ale statului se vor compensa cu obligatiile creditorilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

De asemenea, posibilitatea realizarii compensarilor pentru toate situatiile va determina un echilibru bugetar si o stabilitate mai buna a executiei bugetului de stat.

“Nefiind executate in mod voluntar, despagubirile au generat conditiile pentru inceperea unor executari silite cu consecinte grave asupra activitatii institutiilor debitoare, dar mai ales cu consecinte privind majorarea cheltuielilor judiciare si de executare”, se precizeaza in documentul citat.

Foto: Liderul de Opinie