Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, privind PRESIUNILE asupra JUSTITIEI, declarata CONSTITUTIONALA de CC

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca abrogarea articolului 276 din Codul Penal, privind PRESIUNILE asupra JUSTITIEI, este CONSTITUTIONALA, fiind respinsa astfel sesizarea presedintelui TRAIAN BASESCU.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

Presedintele TRAIAN BASESCU a sesizat Curtea Constitutionala, in 10 octombrie, in cazul legii de abrogare a articolului 276 din Codul Penal, care prevede ca “fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal a fost adoptata de Parlament si dupa ce presedintele TRAIAN BASESCU a cerut reexaminarea ei pe motiv ca ar afecta independenta justitiei.

TRAIAN BASESCU a aratat in sesizare ca atunci cand a retrimis legea la Parlament, a propus sa nu se abroge acest articol, insa Legislativul si-a mentinut pozitia, iar Guvernul a incuviintat abrogarea.

“Atac legea asa cum ea a fost votata de Parlament, cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constitutionala. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenta justitiei. Avem cazuri pe care le traim cu ochii nostri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact impotriva procurorilor, judecatorilor, declaratiile ticaloase ale unora de prin duba: «I-am dat bani sefului DNA si presedintei Inaltei Curti». De aceea, cel putin in acest stadiu, mentinerea acestui articol pentru independenta justitiei este necesar”, a precizat Basescu.

El a adaugat ca Guvernul sustine abrogarea articolului 276 “in numele unei iluzorii libertati de exprimare”. “Libertatea de exprimare are limitele ei pana cand afecteaza dreptul tau la imagine, dreptul tau la o viata decenta si nesupusa oprobiului public doar pentru ca cineva are interes sa murdareasca imaginea unui magistrat”, a aratat seful statului.

Citeste si: CCR discuta in 4 noiembrie sesizarea presedintelui Basescu in cazul art.276 privind presiunile asupra justitiei

In sesizarea catre Curtea Constitutionala trimisa de seful statului se arata ca legea este neconstitutionala deoarece contravine articolelor 1, 30 si 124 din Constitutie.

“Legea pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal transmisa presedintelui Romaniei spre promulgare este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor Art. 1 alin (3) din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit carora «Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate», Art. 124 alin. (2) si (3) din Constitutie, prin care se stipuleaza ca «(2) Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti. (3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii», precum si prevederilor Art. 30 alin. (6) din Constitutia Romaniei, republicata, prin care se stipuleaza urmatoarele: «(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine»”, potrivit sesizarii.

De asemenea, in sesizare se mai arata ca infractiunea stabilita in articolul 276 din Codul Penal face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala. Potrivit sefului statului, principiul impartialitatii justitiei si independentei judecatorilor pot fi afectate prin abrogarea articolului 276.

Citeste si: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal privind presiunile la adresa justitiei, atacata la CCR

“Astfel, persoana care, pe parcursul procedurilor judiciare, va face declaratii publice ce nu sunt reale, care privesc savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, avand drept scop sa influenteze solutia sau sa intimideze pe cei care sunt raspunzatori pentru solutia pronuntata, nu va mai raspunde penal, potrivit noii legi. Consideram ca prin abrogarea acestei infractiuni este eliminata protectia ce se acorda justitiei, necesara pentru ca aceasta sa fie impartiala si infaptuita de judecatori independenti, astfel cum prevede Constitutia”, se mai arata in sesizare.

Basescu a explicat “ratiunile” care au vizat introducerea acestei infractiuni in Codul penal, acestea fiind “asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora”.

“Faptele incriminate sunt inspirate din realitatile practicii judiciare, dar mai ales de frecventa, intensitatea si de modul de manifestare a acestor fapte in ultimii ani, constand in incercarile de influentare sau intimidare din partea partilor sau a reprezentantilor acestora, in modalitatile aratate, pe durata desfasurarii unui proces, obtinandu-se astfel o atmosfera de natura sa vicieze grav impartialitatea judecatorilor sau procurorilor, atmosfera care poate fie sa profite celor ce recurg la asemenea mijloace in cazul obtinerii efectului scontat, fie sa-i dezavantajeze prin obtinerea unei atitudini ostile din partea magistratilor”, conform sursei citate.

Presedintele a mai aratat ca existenta statului de drept implica actiuni din partea statului prin care sa se garanteze buna functionare a autoritatilor publice, inclusiv a autoritatii judecatoresti.

“Justitia este impartiala, fiind strans legata de independenta judecatorului. Totodata, justitia trebuie sa hotarasca in cauzele aduse in fata ei pe baza faptelor si in conformitate cu legea, fara restrictii, fara influente nedorite, amagiri, presiuni, amenintari sau amestecuri, directe ori indirecte, ale nimanui, indiferent de motiv”, se mai mentioneaza in sesizare.

Presedintele a mai aratat in sesizare ca impartialitatea fara independenta nu poate exista, iar “un judecator impartial este cel care mentine balanta si judeca fara frica sau favoare”. In consecinta, impiedicarea justitiei de a-si indeplini rolul sau in societate, in conditii de impartialitate si independenta, se impune a fi sanctionata, iar Codul penal reprezinta instrumentul juridic adecvat.

Presedintele TRAIAN BASESCU invoca in argumentele sale Decizia Curtii Constitutionale nr.70/2000, dar si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii adresat Parlamentului in care “subliniaza importanta mentinerii acestei incriminari, precizand ca actuala infractiune prevazuta la Art. 276 din Codul penal are in vedere doar declaratiile publice nereale facute cu scopul de a influenta sau intimida, ceea ce echivaleaza cu o distorsionare a realitatii, operata cu rea-credinta care, astfel cum a statuat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), depaseste limitele unei critici acceptabile”.

Potrivit lui Basescu, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul este in acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica hotarari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora.

“Libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, sens in care consideram ca mentinerea in Codul penal a infractiunii de «presiuni asupra justitiei» ar avea un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs”, se mai arata in sesizare, adaugandu-se ca abrogarea articolului 276 ar intra in contradictie cu articolul 30 din Constitutie.