ABU BAKR AL-BAGHDADI, liderul STATULUI ISLAMIC, isi indeamna adeptii sa atace TURCIA

Liderul gruparii STATUL ISLAMIC, ABU BAKR AL-BAGHDADI, si-a indemnat trupele sa pastreze Mosulul, bastionul irakian al jihadistilor, vizat de o vasta ofensiva a fortelor armate irakiene, dar si sa atace TURCIA. Este prima oara in ultimul an cand ABU BAKR AL-BAGHDADI transmite un mesaj audio jihadistilor, relateaza AFP, citata de News.ro.

Mesajul a fost difuzat de Al-Furqan, o publicatie afiliata STATULUI ISLAMIC. O voce prezentata ca fiind a liderului jihadist indeamna combatantii – intre 3.000 si 50.000 in Mosul – sa nu se “replieze” in fata armatei irakiene, sustinuta in inaintarea ei de o coalitie internationala condusa de Statele Unite.

Aparitiile si luarile de cuvant publice ale lui ABU BAKR AL-BAGHDADI sunt rare, iar din aceasta cauza sunt studiate minutios. “Pastrarea pozitiilor cu onoare este de o mie de ori mai usoara decat replierea in rusine”, afirma liderul jihadist, a carui stare de sanatate si deplasari fac obiectul multor speculatii.

Mosulul, al doilea cel mai important oras din Irak, este bastionul STATULUI ISLAMIC in aceasta tara. Dintr-una dintre moscheile orasului, si-a proclamat ABU BAKR AL-BAGHDADI, in iunie 2014, “califatul”, care cuprinde teritorii cucerite in Irak si Siria. De atunci, aceste teritorii s-au redus puternic, iar la 17 octombrie trupele irakiene au lansat o vasta ofensiva in vederea recuceririi Mosulului.

AFP nu a fost in masura sa autentifice imediat acest mesaj, intitulat “Ce ne-au promis Allah si Mesagerul sau”, insa specialisti in miscarea jihadista nu se indoiesc ca ABU BAKR AL-BAGHDADI este cel inregistrat. El isi indeamna totodata sustinatorii sa atace Arabia Saudita si Turcia, aceasta din urma dispunand de trupe stationate intr-o baza in apropiere de Mosul si declarandu-si intentia de a juca un rol important in ofensiva asupra orasului.

ABU BAKR AL-BAGHDADI ii indeamna de asemenea pe jihadistii care nu se pot duce in Siria sau in Irak sa incerce sa se duca in Libia. Cat despre Mosul, majoritatea oficialilor considera ca acolo va avea loc o batalie dificila, deoarece STATUL ISLAMIC a avut doi ani sa se pregateasca sa apere orasul, iar cei aproximativ 4.000 pana la 7.000 de jihadisti din zona au aratat deja ca-si vor vinde scump pielea in fata celor cateva zeci de mii de membri ai fortelor irakiene. In plus, ONU si-a exprimat “ingrijorarea grava” cu privire la soarta zecilor de mii de civili pe care STATUL ISLAMIC i-ar fi luat ostatici pentru a-i folosi ca scuturi umane.

Sursa foto: BBC