Accident aviatic Apuseni: Ce masuri vor fi luate dupa ancheta

Accidentul aviatic din Apuseni in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta la medicina, a scos la iveala mai multe deficiente in sistemul de stat, la capitolul operatiuni de salvare.

In aceste conditii, comisia de ancheta comandata de Victor Ponta si condusa de vicepremierul Gabriel Oprea a intocmit un raport pe baza caruia se vor lua mai multe masuri in cazul unor situatii asemanatoare.

“Ca urmare a analizei efectuate in conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative in vigoare si avand in vedere modul efectiv in care au actionat institutiile cu responsabilitati, putem afirma ca se impune instituirea unei coordonari ferme in situatii similare, revizuirea procedurilor operationale din perspectiva respectarii acestora, precum si implementarea unor sisteme noi care sa asigure in sistem de urgenta stabilirea cu acuratete a locatiilor in care se petrec evenimente aviatice”, se arata in raportul intocmit de echipa condusa de vicepremierul Oprea.

Masurile mentionate in raport sunt:

A. Sistem de localizare a terminalelor mobile in retelele operatorilor de telecomunicatii (pe cheltuiala operatorilor) asemanator obligatiilor prevazute de lege de implementare a functiei legale de interceptare.

B. Implementarea unui sistem cu statii automate meteo si camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicatii si STS, in zonele neacoperite de statiile meteo ale Administratiei Nationale de Meteorologie, de regula in zonele montane.

C. Procedura operationala in baza careia structurile responsabile sa solicite date si informatii, iar institutiile cu atributii sa le furnizeze in format integrat.

D. Exercitii de alarmare periodice in scopul verificarii modului de actiune a structurilor cu responsabilitati in situatia producerii unor accidente aviatice in zone dificile.