Accident aviatic Apuseni: Dosarul a fost preluat de Parchetul Militar

Dosarul accidentului aviatic petrecut in luna ianuarie in Apuseni a fost preluat de Parchetul Militar, dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul  Alba si-a declinat competenta dupa ce au parcurs o prima etapa a audierilor si cercetarilor in acest caz extrem de mediatizat, informeaza postul Realitatea Tv.

Astfel, cercetarile din dosarul tragediei din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din PICCJ. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca in urma probelor stranse de anchetatori, a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila.

Drept urmare, avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia parchetelor militare.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din din muntii Apuseni. Pana acum, sustin reprezentantii PICCJ, a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele vatamate in accident, persoanele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, dar si medici de urgenta.

“Au fost audiati 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum si cele cinci persoane vatamate”, mai precizeaza PICCJ, intr-un comunicat de presa remis la redactie.

Pana in acest moment, procurorii au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate si depuse documentele relevante de la institutiile in cauza.

“Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate”, mai informeaza PICCJ.

Reamintim ca un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In accident si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca.

In 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic, pentru doua infractiuni: incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor si vatamare corporala din culpa.

Sursa foto: Realitatea TV