ACCIDENT AVIATIC APUSENI: Vremea a fost de vina pentru tragedia produsa in luna ianuarie

Concluziile preliminare ale anchetei ce priveste accidentul aviatic din muntii Apuseni, din luna ianuarie, arata ca vremea a fost de vina pentru producerea tragediei.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS)  a oferit astazi publicitatii primele concluzii ale anchetei accidentului aviatic petrecut in Muntii Apuseni in data de 20 ianuarie. Conform anchetei preliminare, se pare ca vremea a fost cea care a stat la baza prabusirii avionului pilotat de Adrian Iovan.

CIAS a publicat un raport privind ancheta in cazul tragediei aviatice din Muntii Apuseni, produsa in data de 20 ianuarie, in care se arata ca vremea a fost unul dintre principalii factori ce au dus la producerea accidentului. “Se contureaza faptul ca un factor important care a dus la producerea accidentului au fost conditiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului. Din analiza primara a datelor a reiesit ca aeronava detinea certificatul de navigabilitate in termen de valabilitate”, se arata in comunicatul Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile 

In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. in accident au fost raniti, pe langa copilotul Razvan Petrescu, si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius.
Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Citeste si: Parchetul a inceput urmarirea penala in cadul accidentului din Apuseni. Cine sunt persoanele anchetate 

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici. Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Citeste si: Copilotul Razvan Petrescu a fost externat de la Spitalul Judetean Cluj 

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca. in 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni in viata, dupa ce aeronava a intrat in ceata, a pierdut inaltime si a pierdut un motor. Medicul Zamfir si-a reluat activitatea dupa o saptamana.
De asemenea, medicul Sorin Ianceu a fost externat in 3 februarie, iar ceilalti doi medici raniti in accidentul aviatic, Valentin Calu si Catalin Pivniceru, au fost externati a doua zi.

Sursa foto: alba24.ro