CLUJ – UPDATE. Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au murit, o alta persoana este in stare critica

Un avion de tip Britten-Norman, cu sapte persoane la bord, a aterizat de urgenta, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata de la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor. In accident a murit pilotul Adrian Iovan, un medic rezident, iar celelalte cinci persoane au fost transportate in ambulante pentru a li se acorda primele ingrijiri medicale. Victimele au fost gasite dupa aproximativ cinci ore de cautari, de un padurar.

Mondo News a transmis in exclusivitate despre acest incident inca de la ora 16.19, inainte ca informatia sa ajunga pe micile ecrane si in presa scrisa sau online. Cele mai noi informatii despre acest accident vor fi actualizate in timp real de Mondo News.

Aparatul de zbor decolase din Bucuresti si se indrepta catre Oradea, avea 10 locuri, dintre care doua pentru piloti si opt pentru pasageri. Aeronava avea la bord un echipaj medical (patru medici si o asistenta) si doi membri ai echipajului de zbor. Cele 7 persoane aflate la bordul aeronavei sunt: Adrian Iovan si copilotul sau, Radu Zamfir, medic chirurg la Spitalul Fundeni Valentin Calu, medic chirurg la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru, medic chirurg la Spitalul Sf. Maria, Sorin Ianceu, medic la Spitalul Municipal Beius si o rezidenta de la Spitalul Fundeni.

Echipa medicala urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. Cel care pilota avionul era Adrian Iovan, cu o experienta de 40 de ani in aviatie. Fortele terestre au fost mobilizate catre locul accidentului, dupa ce un elicopter apartinand SMURD nu a  reusit sa ajunga in zona din cauza cetii, au declarat surse pentru Mondo News.

UPDATE ACCIDENT AVIATIC CLUJ:

UPDATE ora 00.20: Cinci raniti au fost preluati de echipajele SMURD. In urma accidentului produs luni dupa-amiaza, la granita judetelelor Cluj si Alba, au incetat din viata pilotul Adrian Iovan si o studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.

UPDATE ora 00.08: Adrian Iovan ar fi fost avertizat cu privire la fenomenul de jivraj, insa si-a asumat riscurile si a plecat la drum.

UPDATE ora 00.05: Conducerea Smurd Bihor a precizat ca ultimul bilant indica doua victime decedate, cinci in viata, din care o persoana in stare critica cu fracturi, trei persoane cu leziuni de gravitate medie si una cu leziuni minore. Ranitii sunt transportati prin padure catre ambulante.

UPDATE ora 23.21: Doi reprezentanti ISU sustin ca si cea de-a doua persoana a decedat, este vorba despre medicul rezident.

UPDATE ora 23.10: La aceasta ora se incearca descarcerarea pilotului, imobilizat in cabina. Primarul localitatii Belis, Viorel Crainic, a confirmat si el ca Adrian Iovan a decedat. Medicul rezident se afla in stop cardio-respirator. Celelalte cinci persoane se afla in afara oricarui pericol.

UPDATE Ora 23.00: Adrian Iovan este inca incarcerat si a fost declarat mort!

Dan Mircea Petrescu, Salvamont Bihor: “Pilotul este incarcerat, decedat. Ceilalti cinci au venit pe picioarele lor, dar nu sunt bine. Va dati seama, ca avionul este praf! Am auzit ca ar fi murit si fata care intrase in stop cardio-respirator”.

UPDATE Ora 22.47: Adrian Iovan a decedat, conform sefului Salvamont Bihor, citat de Realitatea Tv!

UPDATE Ora 22.23 Gheorghe Feneser, prefect de Alba: Speram sa ajunga masinile pana la aproximativ 1 kilometru de avion. Speram ca vom avea ranitii in ambulante. Pana in acest moment, au fost doi pasageri adusi la masina de teren.

UPDATE Ora 22.20: Copilotul are picioarele fracturate. Adrian Iovan se afla in stare critica, potrivit ultimelor informatii.

UPDATE Ora 21.37: Reprezentantii IGSU sustin ca victimele au fost gasite de un padurar.

UPDATE Ora 21.25: Salvatorii au gasit victimele, dupa aproximativ 5 ore de cautari, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, care a anuntat, luni seara, ca persoanele ranite in accidentul de avion din judetul Cluj au fost gasite, urmand a se organiza transportul acestora la spital. “Persoanele au fost gasite, urmand a se organiza transportul acestora la spital”, a spus premierul Victor Ponta, la un post de televiziune.

UPDATE ora 21.00: Medicii si echipajul avionului care a aterizat fortat intr-o zona muntoasa accidentata de la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor sunt cautati, luni seara, la patru ore si jumatate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti si salvamontisti, potrivit IGSU. 

UPDATE ora 20:45: Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca persoanele aflate in avionul care a aterizat fortat in Cluj sunt in viata, dar sunt “ranite foarte grav”.

“Sper sa ii gaseasca pe supravietuitori”, a spus Ponta. Potrivit acestuia, problema a fost legata de localizare. “S-a reusit localizarea cu aproximatie”, a spus Ponta.

UPDATE ora 20.40:  Cornel Oprisa, sef ISU Alba, a declarat ca peste 100 de persoane se afla in cautarea victimelor, legatura cu pilotul avionului fiind mentinuta prin Dispeceratul din Alba. “A fost organizata cautarea cu peste 100 persoane. Suntem pe trei directii, concentric. Suntem pe o arie de cautare de 10 kilometri patrati. Apoi, o sa extindem aria intre judetul Cluj si Alba. Tinem legatura cu pilotul prin dispeceratul Alba. E o portiune cu ceata. NU avem informatii primind starea ranitilor. Nu se poate realiza localizarea pe GPS. Este un areal destul de mare, din aceasta cauza”.

UPDATE ora 20.30: Echipajele SMURD si jandarmii inca sunt in cautarea victimelor.

UPDATE ora 20.15: Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, a declarat ca victimele accidentului aviatic sunt in pericol de a intra in soc hipotermic. “Dupa atatea ore a aparut fenomenul de hipotermie. Acum 20 minute am vorbit cu doctorul Radu Zamfir, care mi-a spus ca daca nu vor fi recuperati in scurt timp, nu stie daca vor rezista socului hipotermic. Doi dintre ei sunt inconstienti. Au incercat sa faca zgomot, au urlat, au aprins o lanterna”.

UPDATE ora 20.10: Doi dintre raniti sunt incarcerati, potrivit ultimelor informatii transmise de ISU. 

UPDATE 20.00: Victor Zota, reprezentantul Agentiei Nationale de Transplant, care a tinut legatura cu medicii, a declarat ca situatia ranitilor se inrautateste din cauza frigului. “Din nefericire, situatia e tot mai rea. Desi au fost localizati teoretic, nu se poate ajunge la ei. Starea lor s-a inrautatit. Situatia este mult mai grava, ii paste socul hipotermic. Au fracturi, contuzii de coloana”.

UPDATE ora 19.48: Salvatorii inca nu au ajuns la raniti. Catalin Chirca, ISU: “Inca nu a fost realizat contactul fizic cu victimele. Zona este impadurita, e noapte, e dificil sa ajungem la ei. Ei sunt prinsi in acel avion, nu stim in ce masura vor auzi salvatorii zgomotele facute de victime”.

Lucian Forda, salvamontist: “Am renuntat la masini, ii cautam pe jos. Cel mai greu e sa-i localizam. Speram ca in scurt timp sa-i localizam, apoi stim ce avem de facut”. 

UPDATE ora 19:30: Cornelia Trifu, de la Consiliul Judetean Cluj, a declarat ca temperaturile negative ingreuneaza cautarile, pana la aceasta ora nereusind sa se stabileasca contactul direct cu ranitii.

“Terenul este greu, este zapada, ei sunt in padure, speram sa-i transportam rapid la spitalul din Cluj. Colegii de la Salvamont mi-au spus ca i-au localizat, au primit repere si sunt foarte aproape, e posibil sa-i si fi gasit”.

“Viceprimarul din Horea spune ca la fata locului e ceata, temperatura fiind sub zero grade. Suntem imprastiati in toti muntii, cu 50-60 de localnici din munti care stiu zona. Ii strigam, se aud strigate. Alaturi de noi sunt padurari de la Scarisoara”, a spus viceprimarul din Horea.

UPDATE ora 19:20: Cautarile sunt afectate de ceata. Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif, a declarat ca salvamontistii din Belis au localizat unde se afla avionul care a aterizat fortat in zona Pasului Ursoaia.

UPDATE ora 18.00: Jandarmii montani au localizat avionul. Certificatul de navigabilitate al avionului tip BN2 a fost emis in 20 decembrie 2013 si este valabil pana in 27 decembrie 2014. Avionul, cunoscut drept unul dintre cele mai fiabile aparate de zbor, nu avea probleme din punct de vedere tehnic si avea toate actele la zi. Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a demarat o investigatie in acest caz, fiind vorba despre un zbor civil.

UPDATE ora 17.50: Accidentul aviatic a fost semnalat de copilot, care a reusit sa-si sune tatal imediat dupa impact. SMURD-ul inca nu a  ajuns la locul accidentului.

UPDATE ora 17.33: Din cauza cetii, elicopterul SMURD a fost reintors din drum, dar in aproximativ 15 minute fortele terestre vor pleca la locul accidentului.

UPDATE ora 17.20: Un elicopter al MAI se indreapta, la aceasta ora, catre zona unde s-a prabusit elicopterul. Mai multe ambulante si echipaje de pompieri sunt, de asemenea, pe drum catre locul incidentului.

UPDATE ora 17.15: La locul accidentului s-au deplasat un elicopter MAI, doua ambulante si o masina ISU, au mai declarat surse pentru Mondo News, care au precizat ca nu sunt morti. Zona este greu accesibila.

Avionul ar fi aterizat fortat langa un drum de acces. Mai multe persoane din avion au sunat pentru interventie.

UPDATE ora 17.00: Prefectul de Cluj Gheorghe Vuscan a declarat ca avionul nu s-ar fi prabusit, ci ar fi aterizat fortat. Toate persoanele aflate la bord ar fi supravietuit, potrivit informatiilor preliminare.

UPDATEora 16.55: Avionul trebuia sa ajunga la Oradea, potrivit ultimelor informatii. Aeronava avea la bord un echipaj format din cinci medici de la Spitalul Fundeni. Avionul ar fi fost pilotat de Adrian Iovan.

vom reveni cu detalii