ACCIDENT AVIATIC in FRANTA: Autoritatile au SUSPENDAT cautarile victimelor. MERKEL, HOLLANDE si RAJOY vor vizita zona prabusirii

Un avion Airbus A320 cu 150 de persoane la bord, apartinand companiei low-cost Germanwings, s-a prabusit marti in sudul Frantei.

UPDATE 22:17: Presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul spaniol, Mariano Rajoy, se vor deplasa miercuri in zona prabusirii avionului companiei Germanwings, in sud-estul Frantei, informeaza presa franceza.

UPDATE 21:59: Autoritatile franceze au SUSPENDAT, pe parcursul noptii, cautarile victimelor accidentului aviatic produs in sud-estul Frantei, relateaza presa de la Paris.

UPDATE 21:15: Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca accidentul de avion este unul “zguduitor”, din cauza rapoartelor privind prezenta la bord a numerosi copii, iar steagurile de la Comisia Europeana vor fi coborate in berna, potrivit purtatorului de cuvant Margaritis Schinas. 
Site-ul deVolkskrant noteaza ca printre cei morti se numara si un cetatean olandez

UPDATE 19.56: Primele imagini filmate la locul prabusirii arata o vale dintre munti impanzita de ramasite ale epavei avionului. “Nu exista nicio bucata din aeronava mai mare decat o masina de dimensiuni mici”, a declarat Gilbert Sauvan, presedintele consiliului general din departamentul unde a avut loc accidentul, Alpes-de Haute-Provence.

 

UPDATE 19.36: Spania va tine trei zile de DOLIU NATIONAL, in memoria VICTIMELOR ACCIDENTULUI AVIATIV, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului de la Madrid.

UPDATE 19.18: Parintii a 16 elevi de liceu care se aflau la bordul avionului prabusit au aflat vestea de la televizor, potrivit directorul liceului din Dusseldorf. “Parintii au aflat din media si au inceput sa dea telefoane sa se intereseze daca avionul in care se aflau copiii lor a aterizat. Noi suntem bine pregatiti pentru o asemenea situatie: avem psihologi si am format o celula de criza pentru elevi. Scoala ramane deschisa”, a spus directorul liceului.

UPDATE 18.57: Una dintre CUTIILE NEGRE ale aeronavei a fost recuperata de echipajele de salvare trimise la locul accidentului, a declarat deputatul francez Christophe Castaner, pentru postul de televiziune iTele.

“Cutia neagra va fi examinata in urmatoarele ore pentru ca investigatia acestui caz sa avanseze rapid”, a spus deputatul.

In zona se anunta vreme rea, ceea ce ar putea impiedica activitatea de recuperare.

Aeronava s-a dezintegrat la impact, iar cea mai mare bucata este de marimea unei masini.

Trupurile neinsufletite vor fi tinute intr-o morga creata special intr-o sala de sport, in satul Seyne-des-Alpes.

UPDATE 18.30: Fotograful ziarului “La Provence” a reusit sa faca mai multe fotografii aeriene, care surprind dimensiunile dezastrului.

UPDATE 18.37: Un martor ocular care a observat avionul Airbus A320 al companiei low-cost Germanwings cu putin timp inainte ca acesta sa se prabuseasca in Alpii francezi relateaza ca aparatul zbura la o altitudine foarte joasa, dar nu a remarcat vreun alt element care sa indice posibile probleme, consemneaza Agerpres, care citeaza agentia EFE.

“Tot ce mi s-a parut straniu este ca la acea altitudine nu avea cum sa treaca de munti”, afirma martorul, care este seful unei fabrici de cherestea din localitatea franceza Prads-Haute-Bleone, in apropierea careia s-a prabusit avionul. Tragedia s-a produs intr-o zona montana greu accesibila.

El mai spune ca nu a observat fum iesind din avion si nici nu a auzit zgomote neobisnuite, dar nu a auzit nici impactul aparatului cu solul, care s-a produs la circa zece kilometri departare de locul unde se afla in acel moment.

Politia franceza a afirmat ca nu exista niciun supravietuitor dupa prabusirea avionului Airbus A320 al companiei Germanwings marti in sudul Frantei si se pare ca va fi nevoie de multe zile pentru scoaterea trupurilor neinsufletite de la locul tragediei, având in vedere zona muntoasa greu accesibila, relateaza Reuters.

”Va fi nevoie de zile pentru scoaterea victimelor din zona, apoi a resturilor” avionului, a declarat un inalt reprezentant al politiei, Jean-Paul Bloy, pentru Reuters.

Potrivit politiei franceze, nu exista in prezent nicio teorie referitoare la cauzele prabusirii avionului.

UPDATE 17.48: Un membru al celulei de criza din Franta, deputatul Cristophe Castaner, a survolat zona accidentului impreuna cu ministrul de Interne Bernard Cazeneuve si descrie astfel pe Twitter ceea ce a vazut. “E o oroare. Avionul este complet distrus. Tristete”

“Imagini ingrozitoare in acest peisaj montan. Nu au mai ramas decat bucati de avion si cadavre”, a postat Cristophe Castaner.

UPDATE 17.48: Ziarul local Le Dauphine a facut publice mai multe imagini surprinse la locul prabusirii avionului. Se pare ca aeronava ar fi cazut intr-o vale din munti.

UPDATE 17.32: Guvernul francez nu exclude nicio ipoteza, nici macar pe cea privind terorismul, in ancheta referitoare la prabusirea in Alpii francezi a unui avion de tip Airbus A320 al companiei germane Germanwings, cu 150 de oameni la bord, informeaza EFE, in timp ce oficialitati germane au declarat pentru DPA ca nu exista dovezi initiale privind un posibil act terorist.

“Toate pistele vor fi explorate, inclusiv (pista) terorismului, desi aceasta ultima ipoteza nu este una prioritara”, a declarat — pentru EFE — Pierre-Henry Brandet, purtator de cuvant al Ministerului de Interne francez. El a explicat ca, potrivit primelor indicii, avionul a avut “o traiectorie anormala” inainte de a se prabusi. Comportamentul in timpul zborului si faptul ca avionul a disparut de pe radar cu putin inainte de prabusire au determinat controlul aerian sa emita o alerta, a adaugat Brandet.

Potrivit unui comunicat de presa difuzat de ministrul justitiei din Franta, Christiane Taubira, de anchetarea accidentului se va ocupa procuratura din Marsilia, careia “i se vor pune la dispozitie toate mijloacele pentru ca (ancheta) sa fie desfasurata in cele mai bune conditii din punct de vedere al timpului si al eficientei”, conform romaniatv.net, care citeaza Agerpres.

 Totodata, oficialitati germane din domeniul securitatii au declarat pentru DPA ca nu exista dovezi initiale cu privire la o pista terorista in prabusirea avionului Airbus A320. Compania Germanwings a anuntat ca nu se cunosc cauzele prabusirii.

UPDATE 17.29: Pilotul avionului avea peste zece ani de experienta si peste 6.000 de ore de zbor, conform Germanwings.

UPDATE 17.06: Potrivit companiei Germanwings, la bord erau 67 cetateni germani. Printre pasageri erau si doi bebelusi.

UPDATE 17.02: Conditiile meteo din zona unde s-a prabușit marti avionul Airbus A320 al companiei low-cost Germanwings, in partea de sud a Alpilor francezi, erau excelente, relateaza mass-media specializata franceza, citata de agentia EFE. Potrivit postului Meteo, spre deosebire de restul teritoriului francez, in zona accidentului conditiile erau optime, pe parcursul intregii dimineti aerul fiind uscat, cerul – complet degajat, iar vântul – slab sau aproape inexistent. Tot potrivit Meteo, inainte de a ajunge deasupra Frantei, avionul a traversat mai multe zone cu turbulente, unde au fost consemnate precipitatii și furtuni, mai ales deasupra regiunii mediteraneene și a Golfului Leon.

UPDATE 16.47: Echipajul avionului Airbus A320 al companiei germane low-cost Germanwings nu a transmis un SOS, a precizat pentru AFP Directia Generala a Aviatiei Civile.
“Echipajul nu a emis un SOS. Controlul aerian este cel care a decis sa declare stare de urgenta in legatura cu avionul, deoarece a pierdut contactul cu echipajul și cu aeronava”, a explicat Directia Generala a Aviatiei Civile .

UPDATE 16.30: Germania va trimite o echipa de experti insotita de ministrul german al transporturilor, iar ANGELA MERKEL se va deplasa la fata locului miercuri.

UPDATE 16.05: Printre VICTIMELE accidentului nu sunt ROMANI, potrivit MAE.

UPDATE 15.45: Printre VICTIMELE accidentului aviatic produs marti in sud-estul Frantei sunt persoane de origine germana, spaniola si turca, a declarat presedintele francez Francois Hollande, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

“Printre victime sunt spanioli, (…), victime de alte nationalitati, in special germani si turci. Se pare ca nu exista francezi printre victime, dar nu avem o certitudine totala”, a afirmat FRANCOIS HOLLANDE dupa ce a avut o scurta intrevedere cu regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care si-a anulat vizita pe care tocmai o incepuse in Franta ca urmare a catastrofei aviatice.

UPDATE 15.39: Premierul VICTOR PONTA s-a declarat socat marti de vestea accidentului aviatic din Franta si a afirmat ca gandurile sale merg catre familiile si apropiatii victimelor tragediei.

“Socat de vestea teribila a accidentului companiei Germanwings in Franta. Gandurile mele se indreapta catre familiile si apropiatii victimelor”, a scris VICTOR PONTA pe Twitter in limba franceza.

UPDATE 15.35: Ultimele cuvinte ale pilotilor aeronavei Germanwings prabusita, marti, in sudul Frantei au fost “urgenta, urgenta”, potrivit autoritatilor, citate de http://www.airlive.net.

UPDATE 15.25: Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a dispus, marti, in urma accidentului aviatic care a avut loc in Franta, activarea CELULEI DE CRIZA a MAE, prin intermediul careia este gestionata activitatea tuturor misiunilor diplomatice romane implicate in obtinerea informatiilor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

“Consulul general al Romaniei la Barcelona a solicitat sprijinul sub-delegatului guvernului spaniol si directorului Aeroportului din Barcelona in vederea verificarii informatiilor cu privire la existenta vreunui cetatean roman la bordul aeronavei prabusite si pentru obtinerea listei de pasageri. Totodata, o echipa consulara mobila din cadrul Oficiului consular Barcelona s-a deplasat la aeroport in vederea obtinerii unor informatii concrete privind cetatenia victimelor, urmand sa aiba intrevederi in regim de urgenta cu oficialii spanioli”, arata MAE in comunicat.

Conform sursei citate, in paralel cu demersurile initiate la Barcelona, Ambasada Romaniei la Berlin a solicitat sprijinul Ministerului federal al Afacerilor Externe si companiei Germanwings pentru transmiterea listei de pasageri.

De asemenea, Ambasada Romaniei la Paris a initiat un demers similar la Ministerul Afacerilor Externe al Frantei, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne din Franta a fost creata celula interministeriala de criza, pentru gestionarea incidentului.

UPDATE 15.22: Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a transmis, marti, condoleante familiilor pasagerilor aflati la bordul avionului companiei Germanwings, prabusit in Muntii Alpi.

“Este o pierdere uriasa si o tragedie”, afirma BOGDAN AURESCU, intr-o postare pe Twitter.

UPDATE 15.15: Secretarul de stat pentru transporturi din Franta, Alain Vidalies, a anuntat ca elicopterele de salvare au localizat resturi ale fuselajului si cateva cadavre in zona in care s-a prabusit avionul companiei Germanwings, in departamentul Alpes de Haute Provence din Franta. Echipele de salvare au fost deja puse in alerta pentru a se deplasa la locul prabusirii, “inaccesibil pe sosea”.

Totodata, compania germana Germanwings a anuntat ca avionul de tip Airbus A320 transporta 150 de persoane — 144 de pasageri si sase membri ai echipajului — nu 148, asa cum s-a anuntat initial. “Conform informatiilor disponibile la ora actuala, nu putem preciza daca si cate persoane au supravietuit” accidentului, a declarat seful companiei, Oliver Wagner, pentru postul de televiziune german n-tv.

UPDATE 15.10: Cancelarul german ANGELA MERKEL s-a declarat “bulversata” de accidentul aviatic produs marti in sud-estul Frantei, a indicat un purtator de cuvant al guvernului de la Berlin, citat de AFP.

ANGELA MERKEL si-a anulat intalnirile prevazute pentru marti si a avut convorbiri telefonice cu presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE si cu premierul spaniol Mariano Rajoy, a mai indicat acelasi purtator de cuvant.

Conform aceleiasi surse, ministrul german al transporturilor Alexander Dobrindt si ambasadorul Germaniei la Paris se afla in drum spre locul accidentului.

UPDATE 14.33: Nu exista niciun supravietuitor in urma prabusirii avionului de tip Airbus A320 in Alpii francezi, a anuntat Alain Vidalies, secretar de stat in Ministerul Transporturilor din Franta, relateaza Agerpres, care citeaza AFP.

UPDATE 14.14: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit in urma cu putin timp in Franta.

In acest sens, misiunile diplomatice romane din Spania, Franta si Germania au initiat demersuri in regim de urgenta pe langa autoritatile celor trei state pentru a verifica daca pe lista de pasageri se afla si cetateni romani.

De asemenea, se intreprind demersuri pe langa conducerea companiei aeriene Germanwings pentru verificarea existentei vreunui cetatean roman la bordul aeronavei prabusite.

UPDATE 14.12: Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings a lansat un S.O.S. inainte de a se prabusi in apropiere de Prads-Haute-Bleone, in departamentul Alpes de Haute Provence, a informat Directia Generala a Aviatiei Civile franceze (DGAC), intr-un comunicat citat de EFE.

“Avionul a lansat un S.O.S. la orele locale 10:47 (09:47 GMT), in timp ce cobora la o altitudine de 1.524 de metri, in apropiere de Barcelonette, in Alpes de Haute Provence”, a anuntat DGAC.

UPDATE 14.09: Fabricantul aeronautic Airbus, constructorul avionului de tip A320 al companiei Germanwings care s-a prabusit marti in Franta, cu 148 de persoane la bord, a anuntat ca “evalueaza situatia”, informeaza EFE.

“Suntem atenti si evaluam situatia”, a declarat pentru EFE un purtator de cuvant al companiei Airbus, care a adaugat ca grupul spera sa dispuna de mai multe informatii in cursul zilei.

Totodata, operatorul de aeroporturi din Spania, AENA, a anuntat ca avionul companiei Germanwings a decolat de pe aeroportul din Barcelona la ora 08:55 GMT.

Potrivit EFE, avionul a disparut de pe radare la 09:47 GMT si s-a prabusit intre orasul Digne si localitatea Barcelonette, in Alpii francezi.

Reuters informeaza ca avionul implicat in accident era in exploatare de 24 de ani si facea parte din flota Lutfhansa din 1991, potrivit bazei de date online airfleets.net.

UPDATE 14.02: Avionul s-a prabusit intr-o zona izolata si putin populata din sudul Frantei. Anchetatori francezi se indreptau spre locul prabusirii aparatului, in Meolans-Revel, o comuna situata la poalele Alpilor francezi. Presa franceza scrie ca avionul s-ar fi prabusit in apropiere de masivul Trois Eveches, o zona muntoasa foarte accidentata din Alpii francezi.

UPDATE 13.33: Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat marti ca este putin probabil sa existe supravietuitori in prabusirea unui Airbus A320 al companiei Germanwings in sudul Frantei, informeaza Agerpres, care citeaza AFP si DPA.

“Conditiile accidentului ne fac sa credem ca nu exista supravietuitori”, a spus Hollande, cpotrivit Agerporpres, care citeaza EFE.

UPDATE 13.04: Fragmente ale aparatului de zbor au fost gasite nu departe de Barcelonnette, a anuntat Ministerul francez de Interne.

“Am cerut activarea unei celule interministeriale de criza”, a afirmat premierul francez Manuel Valls, confirmand accidentul.

Aeronava a decolat de la Dusseldorf si se indrepta spre Barcelona. Dintre cele 148 de persoane care se aflau la bord, sase erau membri ai echipajului.

Bilantul victimelor nu este cunoscut deoacamdata. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, se deplaseaza la locul accidentului.

Avionul a disparut de pe radare la ora 11.00, ora Frantei, in zona fiind trimise doua elicoptere ale Jandarmeriei Franceze. Acestea au identificat locul unde s-a prabusit avionul.

Avionul s-a prabusit in Alpi, in apropiere de localitatea Digne-les-Bains, departamentul Alpes-de-Haute-Provence, dupa ce a pierdut din altitudine deasupra orasului Toulon.