Accident aviatic Muntii Apuseni: Parchetul Curtii de Apel Alba a deschis un dosar in acest caz

Parchetul Curtii de Apel Alba a deschis dosar in cazul incidentului aviatic, desi deocamdata nu se cunoaste precis locul in care a aterizat avionul, urmand sa se stabileasca daca procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenta de anchetare.

Prim-procurorul de la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, si adjunctul sau, Eugen Fulop, au plecat spre zona in care a avut loc accidentul. Totodata, spre locul incidentului se deplaseaza si prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campeni, Razvan Filip, spun surse judiciare.

In functie de locul in care a aterizat aeronava, anchetatorii vor stabili carei institutii ii va reveni competenta de anchetare – Parchetului Curtii de Apel Alba sau Parchetului Curtii de Apel Cluj.

Specialisti in aviatie de la Bucuresti urmeaza sa cerceteze amanuntit aeronava si sa stabileasca primele ipoteze ale cazului, au mai spus sursele citate.

Echipele de interventie trimise unde a aterizat fortat avionul cu medici care zbura de la Bucuresti la Oradea nu pot gasi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizata aproximativ intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la randul sau, ca din informatiile pe care le are de la seful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la fata locului, zona in care se afla avionul este la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor.

El a precizat ca avionul s-ar afla in zona Ursoaia, care este foarte accidentata si se afla la o altitudine de peste 1.400 de metri.

“Cea mai mare problema este localizarea avionului”, a spus Uioreanu.

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a declarat anterior ca toate cele sapte persoane aflate in avionul medical sunt in viata, ranitii primind ingrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunta accidentul aviatic.

El precizat ca toate informatiile pe care le are de la fata locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 si care le-a acordat ingrijiri medicale persoanelor din aeronava.

Echipa medicala din avionul care a aterizat fortat urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicala era condusa de medicul Radu Zamfir de la Fundeni si formata din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius

Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a spus ca avionul s-ar fi prabusit in zona Belis-Scarisoara, iar la fata locului au plecat echipaje de la ISU Cluj, Bihor, Mures si Alba, precum si un elicopter al SMURD Mures.

Elicopterul de la SMURD Mures trimis in zona unde ar fi aterizat avionul s-a retras, din cauza cetii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI)

Potrivit sursei citate, deocamdata nu se cunoaste exact unde s-ar fi prabusit avionul, el fiind cautat in zona Belis-Scarisoara.

Purtatorul de cuvant al Politiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind facut de o persoana care se afla in avion, dupa prabusirea acestuia.

Barbatul a anuntat ca avionul s-a prabusit intr-o zona muntoasa si ca sunt persoane ranite.

Aeronava, de tip BN2, plecase, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea, si avea la bord un echipaj medical, printre care si purtatorul de cuvant de Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, iar incidentul a avut loc in apropierea localitatii Belis, in judetul Cluj, intr-o zona montana, mai multe ambulante indreptandu-se spre locul accidentului.

La bordul avionului se aflau patru medici, o asistenta si doi membri ai echipajului de zbor, iar avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Ministerul Apararii Nationale a fost solicitat sa aprijine cu elicopetere si tehnica speciala operatiunea de cautare a aeronavei prabusite in judetul Cluj si pentru salvarea persoanelor aflate in avion.

Ministrul Mircea Dusa a spus ca este vorba despre o aeronava a Scolii de aviatie, precizand ca atributii in privinta coordonarii operatiunii au Romatsa si departamentul aviatiei civile.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane – doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma – si-au pierdut viata dupa ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prabusit in apropierea aeroportului din Iasi.

Sursa foto: alba24.ro