ACCIDENT AVIATIC SIBIU: Militarii sunt chemati sa DONEZE SANGE pentru PILOTUL RANIT

Centrul de hematologie transfuzionala al Ministerul Apararii Nationale, aflat in incinta Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” din Capitala, organizeaza o campanie de DONARE DE SANGE pentru pilotul care a supravietuit accidentului de elicopter din judetul Sibiu.

“Donand sange la Centrul de hematologie transfuzionala al Ministerul Apararii Nationale, aflat in incinta Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central «Dr. Carol Davila», fiecare din noi intra in lupta contracronometru pentru salvarea vietii camaradului nostru, capitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav ranit in urma accidentului aviatic din 21 noiembrie a.c., care se afla internat, in stare foarte grava, in Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti. Militari ai Armatei Romaniei haideti sa dovedim, inca o data daca mai era nevoie, ca stim sa acordam respectul si pretuirea care se cuvine camarazilor nostri, raniti sau invalizi ca urmare a participarii la actiuni militare, actionand in solidar cu valorile fundamentale ale statului roman pe care il reprezentam cu onoare. Un gest mic pentru fiecare dintre noi, o sansa la viata pentru el. Sacrificiul impune respect!”, se arata intr-un comunicat remis presei de spitalul militar bucurestean.

Citeste si: ACCIDENT AVIATIC SIBIU: O TROITA a fost ridicata la locul in care si-au PIERDUT VIATA opt militari

Potrivit oficialilor unitatii sanitare, starea de sanatate a capitan-comandorului Corneliu Gabriel Titiana ramane in continuare grava, cu prognostic rezervat, in timp ce maistrul militar cls. I Valentin Bora este in stare stabila. Cei doi militari, supravietuitori ai ACCIDENTULUI AVIATIC din 21 noiembrie, raman in continuare internati la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti.

Potrivit Spitalului Militar, avand in vedere starea grava a pilotului Corneliu Gabriel Titiana – conectat la aparatul de hemodiafiltrare, in vederea sustinerii functiei renale -, pana in prezent nu a fost oportuna o noua interventie, pe primul loc situandu-se eforturile medicale pentru a asigura supravietuirea.

In comunicat se mai precizeaza ca odata cu aducerea celor doi raniti in Bucuresti, la nivelul MApN a fost constituita o grupa operativa formata din cadre medicale cu functii de conducere in cadrul sistemului medical militar, care sa asigure cu maxima promptitudine suportul medical, logistic, administrativ si psihologic atat pentru cei doi pacienti, cat si pentru familiile acestora. Din grupa operativa fac parte colonel medic dr. Constantin Stefani, seful Directiei Medicale a MApN, colonel medic dr. Florentina Ionita-Radu, comandantul Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC), colonel medic dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC, colonel medic dr. Daniela Popa, medicul sef al fortelor aeriene, colonel medic dr. Leonard Codres, sef sectie SAMSMO si colonel medic dr. Laurentiu Ene, seful Sectiei ATI din SUUMC.

Citeste si: ACCIDENT AVIATIC SIBIU: MIRCEA DUSA i-a vizitat pe cei doi MILITARI RANITI

Dupa internarea pacientilor la Spitalul de Arsi, SUUMC a asigurat, inca din primul moment, suportul de specialitate solicitat de medicii curanti. Astfel, locotenent-colonelul medic asist univ. dr. Bogdan Marinescu a facut parte din echipa operatorie care a realizat, in seara zilei de 21 noiembrie, primele interventii chirurgicale de excizie a arsurilor si transplant de piele cu auto si homogrefe, precum si de reducere a fracturilor, iar echipa de medici pneumologi, compusa din colonelul medic dr. Ioana Stefanescu si colonelul medic dr. Madalin Tetu, au realizat, in 22 noiembrie, extractia bronhoscopica a corpului strain intrabronsic (bucata de platic – viziera), folosind unitatea de bronhoscopie a SUUMC, unitate care a fost dislocata, cu o ambulanta, la Spitalului de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

Totodata, la solicitarea medicilor curanti, MApN a facut “toate demersurile necesare pentru achizitionarea, in vederea transplantului, a unei cantitati de 4000 cm² de piele artificiala, produs medical procurat din strainatate, urmare a faptului ca acesta nu se gaseste pe piata de profil din Romania”. “La acest moment, pielea artificiala este la dispozitia medicilor curanti, momentul operator ramanand sa fie stabilit, ulterior, in functie de evolutia starii de sanatate a pacientului”, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit Spitalului Militar, in lupta contracronometru pentru salvarea vietii militarilor raniti s-a alaturat si Centrul de hematologie transfuzionala al MApN, Ministerul Apararii Nationale, care a asigurat suportul necesar reechilibrarii volemice a pacientilor, punand la dispozitie necesarul de unitatii de sange si plasma. “Din punct de vedere medico-chirurgical, Ministerul Apararii Nationale, prin intermediul SUUMC, a primit asigurari ca s-au facut toate eforturile necesare pentru salvarea vietii celor doi pacienti, iar meritul si responsabilitatea medicala revine unei echipe de succes din care l-am mentiona pe dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reparatorie, directorul medical al Spitalului de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti si medic curant al celor doi pacienti”, mai precizeaza Spitalul Militar.

Cei doi militari internati la Spitalul de Arsi se aflau intr-un elicopter militar al Bazei Aeriene 71 Campia Turzii care s-a prabusit, in 21 noiembrie, intr-o zona impadurita aflata intre localitatile Laslea, Malancrav si Iacobeni din judetul Sibiu.

In urma accidentului, opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravietuitori au fost preluati de un elicopter SMURD si dusi la un spital din Targu Mures, de unde au fost transportati in Capitala.