ACCIDENT la o CENTRALA NUCLEARA din Ucraina. Ministrul Mediului spune ca Romania NU ARE PROBLEME

Premierul ucrainean ARSENY IATSENIUK a anuntat miercuri ca a avut loc un ACCIDENT NUCLEAR la centrala din Zaporojie, in sud-estul tarii, potrivit hotnews.ro.

UPDATE 19.32: Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat miercuri, dupa intrunirea comitetului ministerial pentru Situatii de Urgenta, ca Romania NU ARE PROBLEME, dupa cum indica “toate datele”, insa situatia este monitorizata in continuare cu mare atentie.

“Din momentul in care au aparut primele informatii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informatii cu privire la acest eveniment, atat ambasadei Ucrainei in Romania, ambasadei Romaniei in Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar daca toate datele indica faptul ca nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atentie situatia, pentru a fi siguri ca nu exista motive de ingrijorare”, a spus Korodi, dupa intrunirea Comitetului ministerial pentru Situatii de Urgenta generate de poluari ale aerului şi solului in cazul unor accidente industriale.

La intrunire au fost analizate toate informatiilor referitoare la accidentul produs in 28 noiembrie la centrala nucleara Zaporoijie din Ucraina, se mai precizeaza intr-un comunicat remis, miercuri, de Ministerul Mediului.

Astfel, in urma rularii, de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat ca traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar mentine, in urmatoarele 48 de ore, la nord de granita Romaniei.

Totodata, la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanenta din ultimele zile, valorile s-au incadrat in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu.

Printre masurile preventive luate de Laboratorul National de Referinta Radioactivitate se numara notificarea agentiilor teritoriale, in scopul asigurarii unui raspuns prompt in cazul in care sunt identificate creşteri ale valorilor radioactivitatii in factorii de mediu.

In cadrul comitetului s-a decis ca Ministerul Mediului sa colecteze şi sa analizeze in continuare datele legate de subiect şi sa mentina contactul permanent cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu.

Centrala nucleara Zaporojie se afla la aproximativ 500 de kilometri de Romania şi este una dintre cele mai mari din lume.

Potrivit Ministerul Mediului, pe scara urgentelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul din 28 noiembrie a fost clasificat la scara 0, adica neradiologic. Scara 7 este asimilata accidentelor de la Cernobil şi Fukushima.

UPDATE 18.04: Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, ATTILA KORODI, a convocat, miercuri, de la ora 15.00, COMITETUL ministerial pentru SITUATII DE URGENTA in vederea analizarii tuturor informatiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina, a anuntat ministerul de resort, intr-un comunicat remis, miercuri, presei.

In acest moment, MMSC colecteaza si analizeaza toate datele legate de acest subiect si precizeaza ca se afla in permanent contact cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu.

Concluziile intalnirii Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta vor fi prezentate intr-o comunicare publica, pe parcursul zilei de miercuri.

Citeste si: CUTREMUR in apropiere de CENTRALA NUCLEARA de la Fukushima

El i-a cerut ministrului energiei sa spuna cand va fi rezolvata problema si ce se va face pentru ca alimentarea cu energie sa revina la normal in Ucraina. Reuters citeaza agentia de presa Interfax Ucraina care spune ca problema a aparut la Blocul nr, 3, un reactor nuclear de 1.000-megawati. Agentia scrie ca e de asteaptat ca reactorul sa revina la normal pe 5 decembrie.

Citeste si: CUTREMUR puternic in Japonia, langa centrala nucleara de la Fukushima

Ministrul energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin, a declarant ca nu exista nicio amenintare. “Nu exista nicio amenintare, nu sunt probleme cu reactoarele. Accidentul a survenit la Blocul numarul trei al centralei din Zaporojie, la sistemul de electricitate”, a spus oficialul intr-o conferinta de presa, indicand ca accidentul nu este legat de productia de energie electrica in sine. “A fost un scurt circuit”, a mai spus el, adaugand ca doar reactorul nr. 3 nu functioneaza in prezent. “Este o defectiune tehnica, la care acum se lucreaza. Pana vineri, intentionam sa reluam activitatea acestei unitati, a mai spus el.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica AIEA, cu sediul la Viena, nu a facut niciun comentariu, transmite AFP.

Potrivit unei conventii internationale, adoptata dupa accidentul de la Cernobal din 1986, orice tara trebuie sa notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor tari. Centrala din Zaporojie este situata la aproximativ 500 km de Romania.

Sursa foto: economica.net