Accident Ungaria: Sase dintre raniti au fost adusi in tara

Sase dintre ranitii in accidentul din Ungaria, produs in urma cu o saptamana, au fost adusi in tara, sambata, cu un elicopter, respectiv cu o masina pentru transport victime multiple, informeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI).  Un elicopter MI – 17 al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI a aterizat, in cursul noptii de vineri spre sambata, in Bucuresti, cu trei persoane ranite in accident.

Medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat vineri, pentru Mediafax, ca toti acesti trei pacienti vor fi dusi la Spitalul de Urgenta Floreasca. De asemenea, alti patru raniti – trei din accident si unul cu o suferinta cronica – au fost adusi in tara, sambata, cu o masina pentru transport victime multiple din dotarea MAI.

Aducerea ranitilor in tara a fost decisa pe baza avizului medical, in functie de starea lor de sanatate, a precizat MAI. Cei trei raniti sositi in tara cu masina pentru transport victime multiple din dotarea MAI sunt din Galati, fiind vorba despre o fetita in varsta de noua ani, un tanar de 22 de ani si un barbat de 57 de ani, acestia fiind preluati de la trei spitale din Budapesta. Ranitii au fost dusi la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean Timisoara.

“Pe parcursul transferului de la Budapesta, cei trei pacienti au fost stabili, echilibrati, constienti, nu au pus niciun fel de probleme, astfel ca nu a fost nevoie de nicio interventie. Dupa ce vor fi investigati in cadrul UPU, vor fi transferati in sectiile de Chirurgie, Politraumatologie si Chirurgie pediatrica”, a declarat Vasile Gavrila, medic UPU la Spitalul Judetean Timisoara.

Dupa incheierea investigatiilor de la UPU, fetita a fost transferata la Spitalul de Copii din Timisoara, tanarul de 22 de ani, la Clinica de Chirurgie a Spitalului Judetean Timisoara, iar barbatul de 57 de ani, la Politrauma Casa Austria, clinica apartinand tot Spitalului Judetean din municipiu. Ranitii vor fi ingrijiti la Timisoara, iar in functie de evolutia starii lor de sanatate ar putea fi transferati in urmatoarele saptamani la Galati.

Accidentul s-a produs vinerea trecuta, pe o autostrada din Ungaria, dupa ce un sofer de tir bulgar a adormit la volan si a intrat intr-o coloana care se deplasa cu viteza redusa. In urma impactului, trei romani aflati intr-un microbuz au murit iar alti 18 au fost raniti. in urma accidentului in lant au mai fost ranite alte 15 persoane, de diferite nationalitati. 

Pe de alta parte, in ultima saptamana, pilotii Inspectoratului General de Aviatie al MAI au intervenit pentru salvarea a 63 de persoane, in misiuni executate in cooperare cu SMURD. Interventiile au vizat transportul medical de urgenta al celor aflati in dificultate si au presupus efectuarea, in intervalul 30 august – 5 septembrie, a peste 92 ore de zbor de catre pilotii MAI.