Accidentul aviatic produs intre Alba si Cluj va fi anchetat de procurorii din Alba

ACCIDENT AVIATIC APUSENI, TRAGEDIE AERIANA APUSENI, MUNTII APUSENI, COPILOT RAZVAN PETRESCU, RAPORT FINAL, COMISIE INVESTIGATII, CIAS, CONSTATARI, CAUZE, RECOMANDARI, RAPORT OFICIAL, PILOT ADRIAN IOVAN, DECIZII ERONATE, AURELIA ION, ACCIDENT MEDICI APUSENI, ECHIPE DE SALVATORII, CONCLUZII OFICIALE, GIVRAJ SEVER, ALTITUDINE NECORESPUNZATOARE

Ancheta in cazul accidentului aviatic din Apuseni, produs la limita judetelor Alba si Cluj, intr-o padure apartinand unui canton silvic clujean, va fi continuata de catre procurorii din Alba, in conditiile in care cel putin o victima a decedat pe teritoriul judetului Alba.

Procurorii din Alba vor continua ancheta in cazul accidentului aviatic din Apuseni, chiar daca acesta s-a produs in judetul Cluj, iar obiectul anchetei il reprezinta “stabilirea cauzelor si vinovatilor” si nu se poate extinde la ministri sau la alte persoane, declara procurorul Augustin Lazar.

Procurorul general al Parchetului CA Alba Iulia Augustin Lazar a declarat, joi seara, corespondentului Mediafax ca accidentul aviatic din Apuseni a avut loc la granita judetelor Alba si Cluj, la circa 200 de metri de limita, intr-o padure care apartine unui canton silvic din Cluj.

Potrivit procurorului, accesul era asigurat prin comuna Horea, din judetul Alba, motiv pentru care atat salvatorii din Alba, cat si fortele de interventie din Cluj au intrat prin calea de acces prin centrul acestei comune si au trecut pana la limita, de unde au luat victimele accidentului.

“Cel putin o victima a decedat pe teritoriul judetului Alba, adica s-a constatat decesul in aceste circumstante. Faptul ca cel putin aceasta victima a fost constatata ca decedata pe teritoriul judetului Alba a atras competenta organelor judiciare de pe raza judetului Alba, atat ca si competenta teritoriala, cat si din punct de vedere al faptului ca a fiind primul organ judiciar sesizat, care s-a sesizat si care deplasat la fata locului”, a spus Lazar.

Intrebat daca procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia vor continua ancheta in acest caz, chiar daca accidentul s-a produs in Cluj, Augustin Lazar a raspuns afirmativ, spunand ca procurorii din Alba sunt legal sesizati.

Totodata, intrebat daca ancheta va fi extinsa si la cei care au intervenit si au coordonat interventia pentru salvarea victimelor accidentului, Lazar a raspuns ca ancheta Parchetului nu se poate extinde la ministri sau la alte persoane despre care s-a vehiculat in presa.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru doua infractiuni: incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor si vatamare corporala din culpa.

Potrivit sursei citate, cercetarile continua pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor si imprejurarilor producerii accidentului.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Foto: Mediafax