Acciza la benzina se aplica de la 1 ianuarie 2014, acciza la motorina se amana cu trei luni

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca acciza de 7 centi va fi aplicata doar la benzina, urmand ca acciza la motorina sa fie introdusa dupa trei luni. In acest sens, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a fost trimis de premier la Bruxelles, pentru a informa Comisia Europeana despre aceasta masura si pentru a primi acordul forului european.

“L-am trimis la Bruxelles pe Liviu Voinea pentru a avea un acord final al Comisei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina, care este cea mai ieftina din UE. La motorina sa amanam cu trei luni introducerea accizei in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, urmand ca in cele 3 luni sa gasim solutii. Doar pentru motorina sa avem un regim fiscal special. 

Nu va fi nicio crestere pentru produse, ca nu transporta nimeni cu masini pe benzina. Nu e necesar sa redeschidem legea bugetului. Speram ca Voinea sa aiba succes pe aceasta tema. In cazul motorinei, daca se accepta propunerea de catre Comisia Europeana nu avem nevoie sa facem modificari in lege”, a declarat Victor Ponta, luni dupa-amiaza.

Victor Ponta a mai aratat ca l-a informat pe presedintele Romaniei despre aceasta initiativa. “L-am informat si pe domnia sa despre initiativa Guvernului”, a spus premierul.

Ministrul Voinea va avea in cursul zilei de marti raspunsul Comisiei Europene privind posibilitatea aplicarii accizei de 7 centi pentru benzina, iar miercuri masura va fi adoptata in sedinta de Guvern.