ACCIZA la TIGARI va fi MAJORATA de la 1 aprilie cu 4,7%

ACCIZA, TIGARI, MAJORARE, SCUMPIRE, PACHETE DE TIGARI, SCADERE, VENITURI, MICSORARE, TVA, MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE, PRODUCATORI, MAJORARE

Acciza la tigari va fi majorata de la 1 aprilie cu 4,7%. Majorarea nu va conduce la scumpirea pachetelor de tigari. La inceputul anului, pentru a nu fi confruntat cu scaderea veniturilor din comercializarea tutunului in urma micsorarii TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finantelor Publice a convenit cu producatorii o majorare de accize menita a compensa acest efect.

Tigarile se vor scumpi insa de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totala pentru tigarete a fost majorata in 2016 cu aproape 19 lei la 1000 de tigarete. Majorarea accizei totale convenita la inceputul anului acopera efectul creat de majorarea accizei specifice cu 15 lei pe mia de tigarete. Acciza specifica este majorata in fiecare an pe data de 1 aprilie, in functie de evolutia pretului mediu. Astfel in 2015, acesta a fost de aproape 14,5 lei pe pachet, cu aproximativ 50 de bani peste cel din 2014.

Fumatorii, insa, ar fi putut achita incepand de la 1 ianuarie un pret mai mare pe pachet, ca urmare a unor calcule eronate efectuate initial de oficialii MFP. Desi, in prima sa faza, proiectul de modificare a Codului fiscal prevedea o inghetare a accizei totale la nivelul actual de 412 lei pe 1000 de tigarete, Ministerul Finantelor a decis sa compenseze micsorarea TVA la tutun cu o majorare a accizei. Numai ca a gresit calculele si a rezultat o majorare cu 35 de lei a acesteia, un nivel dublu fata de cel necesar compensarii efectului fiscal-bugetar produs de reducerea TVA.

Producatorii din domeniu au remarcat eroarea si au solicitat refacerea calculelor. Acciza minima din acest an este practic mai mare decat acciza totala din 2015, de 412 lei la 1000 de tigarete. Chiar daca in prezent calendarul de majorare a accizelor la tutun este devansat considerabil, nivelul acestora fiind echivalent celui aferent lui 2018, de la 1 ianuarie 2017, acciza totala se va majora din nou, la 435,5 lei la 1000 de tigarete. Atunci va avea loc si urmatoarea majorare a pretului la tigari cauzata de cresterea povarei fiscale.

 Sursa foto: agerpres