ACCIZA SUPLIMENTARA la carburanti provoaca lunar un MINUS LA BUGET de peste 11 milioane de euro, potrivit transportatorilor

ACCIZA SUPLIMENTARA la carburanti provoaca un MINUS de peste 11 milioane euro lunar la BUGET, in loc sa aduca un plus de 50 de milioane de euro, asa cum era preconizat, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

“Cu toate ca prin introducerea ACCIZEI SUPLIMENTARE statul preconzia o crestere a veniturilor la bugetul de stat, acum nu mai exista niciun dubiu ca efectul este exact invers, inregistrandu-se pierderi la bugetul de stat, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, statul isi propusese sa incaseze 50,6 milioane de euro lunar din ACCIZA SUPLIMENTARA, din care aproximativ 36 milioane de euro din cea la motorina si aproximativ 15 milioane de euro din cea la benzina.

Citeste si: Transporatorii vor primi inapoi o parte din acciza timp de cinci ani

“Statisticile au confirmat ca s-a incasat cu cca. 11 milioane de euro mai putin decat in luna martie, din care trei milioane euro mai putin la motorina si opt milioane euro mai putin la benzina. Astfel, statul roman a incasat cu 61 milioane euro mai putin fata de estimarile avute in momentul introducerii ACCIZEI SUPLIMENTARE. In schimb, statul recupereaza la rata de schimb euro/leu utilizata in 2014, nesocotind articolul 13 din Directiva 96/2003, aplicand o rata originala romaneasca de 1 euro=4,738 lei, in loc de 1 euro=4,462 lei – rata din prima zi lucratoare din luna octombrie 2013, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si care se aplica de la data de 1 ianuarie a urmatorului an calendaristic! Un curs valutar cu 6,2 la suta mai mare decat cel legal”, se mai arata in text.

Citeste si: Klaus Iohannis: Acciza la carburanti va duce la cresterea unor preturi in lant

Conform UNTRR, in cazul declansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, aceasta diferenta de 0,276 lei/litru va putea fi recuperata de la statul roman.

Sursa foto: adevarul.ro