Aceasta tara a fost cat pe ce sa intre in FALIMENT, insa acum are un SALARIU MINIM DUBLU fata de Romania

A fost pe punctul de a intra in faliment, insa a fost salvata pe ultima suta de metri de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Vorbim despre Portugalia, o tara care a fost salvata de la faliment in primavara anului 2011 si care are acum un salariu minim dublu fata de cel din Romania.

Astfel, salariul minim legal in Portugalia va creste de la 1 octombrie cu 20 de EURO la 505 EURO lunar, potrivit unui acord incheiat miercuri intre guvern si reprezentantii patronatului si UGT, a doua confederatie sindicala a tarii, relateaza Capital, care citeaza AFP.

Mondo News iti recomanda si: Europa cauta solutii pentru a-si revigora economia, dupa cea mai grava criza financiara din ultima generatie

CGTP, principala confederatie sindicala portugheza, a refuzat sa subscrie la acest acord pentru ca ea ceruse o crestere la 515 euro incepand de la 1 iunie a acestui an si o noua majorare la 540 de euro de la 1 ianuarie 2015.

Ultima crestere a salariului minim data din ianuarie 2011. El fusese majorat de la 10 euro la 485 euro in timp ce, potrivit unui acord semnat in 2006 de membrii dialogului social, el ar fi trebuit sa depaseasca 500 de euro.

Citeste si: ECONOMIA EUROPEI, AFECTATA DE TENSIUNILE GEOPOLITICE SI DE LIPSA REFORMELOR STRUCTURALE

Salvata de la faliment in primavara anului 2011 cu ajutorul Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, Portugalia a trebuit sa aplice un aspru regim de austeritate bugetara in cadrul planului de ajutor care a luat sfarsit in luna mai a acestui an.

Dar cu un an inaintea alegerilor legislative din 2015, guvernul de centru dreapta pare sa vrea sa faca concesii in materie de austeritate, pentru ca cresterea salariului minim intervine cu putin timp dupa abandonarea masurilor care ar fi agravat taierile din veniturile functionarilor si pensionarilor.