UNUL dintre cele mai MARI MISTERE ale omenirii. Oamenii de stiinta nu il pot REZOLVA!

De-a lungul timpului, unele fenomene, desi intens studiate de cercetatori, inca provoaca dezbateri in mediul academic si nu numai. De la motivul pentru care apar fantomele si pana la sentimentul de “deja vu”, iata cateva MISTERE inca NEELUCIDATE de oamenii de stiinta.

EFECTUL PLACEBO

PLACEBO este un medicament sau o substanta inactiva utilizata pentru a-i face placere pacientului, de cele mai multe ori fiind folosit ca element de control in experimente. Efectul sau consta in imbunatatirea observabila care se resimte asupra simptomelor sau a starii de sanatate, care nu se datoreaza unui tratament real, a carui eficienta este demonstrata. Cu alte cuvine, daca un pacient crede cu adevarat, de multe ori acel remediu va functiona, desi nu contine nicio substanta activa.

Citeste si: IN CHINA S-A DESCOPERIT O PIRAMIDA DE ORIGINE EXTRATERESTRA

Totusi, oamenii de stiinta nu s-au pus de acord cu existenta acestuia. Unii dintre ei indica faptul ca nu exista dovezi clare care sa sustina rezultatele efectului, beneficiile aplicandu-se unui numar mic de pacienti si, aparent, aleatoriu. Modul in care corpul se vindeca doar prin puterea sugestiei, ramane, in continuare, un MISTER, relateaza Business Insider, potrivit Mediafax.

CASCATUL

CASCATUL este un act reflex motor involuntar, intalnit atat la oameni, cat si la unele animale. Desi oamenii de stiinta au propus numeroase teorii pentru a explica motivele pentru care cascam si de ce acest reflex pare sa fie “contagios”, niciuna dintre ele nu este unanim acceptata.

Cea mai recenta teorie sustine ca rolul cascatului ar fi termo-reglator. Mai exact, temperatura ridicata, care apare natural in conditii de oboseala, suprasolicitarea sau trecerea dintr-o stare in alta duce la incetinirea proceselor cerebrale. Inspiratia puternica, urmata de expiratie duce la racirea creierului si reglarea temperaturii.

Totusi, se pare ca oamenii casca mai rar in mediile cu temperaturi ridicate, contrar presupunerilor anterioare.

Citeste si: NASA, ANUNTUL BOMBA CARE SCHIMBA VIITORUL OMENIRII!

FANTOMELE

FANTOMELE au fascinat dintotdeauna, astazi fiind considerate personaje de fictiune ori legende urbane, cercetatorii nerecunoscandu-le existenta.

Teoriile propuse de oamenii de stiinta pentru a explica numarul mare de evenimente de acest gen variaza. Unii dau vina pe infrasunete, zgomote care au o frecventa redusa si nu pot fi percepute de urechea umana. Aceastea pot fi emise chiar de furtuni care se apropie ori de aparatele electrocasnice, iar vibratiile pe care le provoaca dau o stare de disconfort psihic.

O alta explicatie ar fi ca zonele mai reci din cladirile vechi, asociate cu prezenta unor spirite, sunt cauzate, de fapt, de curentii de aer, iar unele studii afirma ca halucinatiile vizuale si auditive ar fi urmarea unor intoxicatii minore cu monoxid de carbon.

DEJA VU

DEJA VU ( n.r. – deja vazut, in limba franceza) este un fenomen descris de o puternica senzatie ca un eveniment sau o experienta care se deruleaza a mai fost experimentata, in acelasi fel, in trecut, fie ca acest lucru s-a intamplat sau nu.

Desi fenomenul a fost studiat intesiv inca de la inceputul secolului trecut, oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie care sa explice, fara echivoc, motivele declansarii acestui fenomen. 

Senzatia de deja vu pare sa fie extrem de comuna, intre 31% si 96% dintre adulti raportand ca au trait-o cel putin o data in viata.

Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca o legatura intre bolile psihice si fenomenul de deja vu si au studiat, in special, pacientii schizofrenici sau pe cei cu tulburari disociative de identitate. Studiile nu au fost insa conclusive, nefiind gasita nicio corelatie intre problemele psihice si incidenta fenomenului.

O alta posibila explicatie ar fi ca senzatia apare la persoane care se afla intr-un loc sau o situatie noua, care seamana cu o experienta deja traita, pe care nu si-o amintesc imediat. Contrastul dintre sentimentul de noutate si cel de familiaritate ar putea sa fie cauza fenomenului.

Citeste si: DOVEZI INCREDIBILE ALE UNEI CIVILIZATII ANTICE AVANSATE

BIGFOOT

BIGFOOT, cunoscut si ca Sasauatch, in America de Nord, Yeren, in China si Mongolia, Yowie, in Australia, ori Yeti, Abominabilul Om al Zapezilor, in muntii Himalaya, este un presupus animal umanoid, biped, mai inalt decat majoritatea oamenilor si acoperit de blana.

Existenta acestuia nu a fost dovedita, iar oamenii de stiinta tind sa creada ca mitul lui Bigfoot este bazat pe folclor, identificari eronate si farse elaborate. Scepticii spun insa ca absenta dovezilor nu este neaparat o dovada a absentei animalului. 

Comunitatea stiintifica nu ia in considerare posibilitatea existentei lui Bigfoot, in principal din cauza lipsei dovezilor care sa sustina supravietuirea unui animal preistoric de asemenea dimensiuni, dar si pentru ca majoritatea intalnirilor raportate s-au petrecut in zone cu un climat temperat si nu la tropice, acolo unde traiesc celelalte primate.

Una dintre principalele teorii propuse este ca cele mai multe dintre intalnirile raportate sunt, de fapt, farse. 

Sursa foto: toptenz.net