ACL a trimis o scrisoare catre statele UE si SUA asupra pericolului fraudarii alegerilor

Alianta Crestin Liberala (ACL) a atentionat statele din Uniunea Europeana (UE) si ambasada SUA, printr-o scrisoare, asupra pericolului fraudarii alegerilor prezidentiale de catre PSD. In scrisoarea inaintata de liderii grupurilor parlamentare ale Aliantei Crestin – Liberale din Camera Deputatilor si Senat se denunta intentia guvernului Ponta de a permite alesilor locali sa-si aleaga partidul politic la care se afiliaza intr-un anumit interval de timp.

Liderii parlamentari ai ACL au transmis ambasadelor ca proiectul de ordonanta ce le va permite alesilor locali sa-si schimbe partidul fara a-si pierde mandatul este un prim pas catre fraudarea alegerilor prezidentiale.

“Ponta si PSD pregatesc fraudarea alegerilor prezidentiale si pun in pericol imaginea externa a Romaniei ca stat democratic, in care sansele sunt egale intre competitori. Am subliniat faptul ca prin inregimentarea politica a alesilor locali ai opozitiei in PSD si satelitii sai se creeaza in mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidentiale din noiembrie”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de catre liderii de la Camera ai PNL si PDL, George Scutaru, respectiv Tinel Gheorghe.

Citeste si: DW: ALIANTA DINTRE PNL SI PDL, CONFIRMATA DE SONDAJE. ACL POATE DEVENI BAZA UNEI NOI MAJORITATI

Deputatul Tinel Gheorghe a declarat ca daca nu se vor lua masuri in acest sens, se va ajunge inclusiv la proteste de strada si la o eventuala greva parlamentara.

Tinel Gheorghe: “Am avertizat PSD ca vom face toate demersurile necesare pentru a bloca punerea in practica a initiativei legislative. Textul a fost trimis astazi tuturor ambasadelor o scrisoare prin care nu facem decat sa-i informam cu privire la ce vrea sa faca PSD in aceasta perioada printr-o initiativa legislativa care este o mare ticalosie. Daca nu vor stopa aceasta lege, nu este exclus sa intram in greva parlamentara”. 

Acestia sustin ca deja se fac presiuni mari asupra primarilor si consilierilor PNL si PDL pentru a se inscrie intr-unul dintre partidele de guvernamant dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta ce va consfinti migratia politica. Situatia acestora ar fi cu atat mai fragila cu cat alocarile bugetare catre autoritatile locale ce se pregatesc pentru luna septembrie s-ar face pe criterii politice.

“Am amintit partenerilor europeni si americani ca, urmarind acelasi obiectiv al fraudarii alegerilor, guvernul PSD, al carui premier este si candidat, a emis o alta ordonanta de urgenta prin care modifica, inaintea campaniei electorale, o lege organica pentru a incuraja turismul electoral si votul multiplu”, mai spun cei doi lideri ai ACL.

Citeste si: CATALIN PREDOIU: PDL va sesiza COMISIA DE LA VENETIA in legatura cu OUG privind primarii

ACL spera ca eventualele ingrijorari exprimate de oficiali europeni si americani fata de aceasta situatie ar impiedica “un comportament abuziv deosebit de grav al PSD”, ce ar putea periclita corectitudinea alegerilor din noiembrie.

Guvernul va adopta joi ordonanta de urgenta care permite primarilor sa-si schimbe partidul fara sa-si piarda mandatul. in sedinta de marti, Executivul va discuta actul normativ care va ajunge saptamana viitoare in Parlament. Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marti, inaintea sedintei de Guvern, ca este “in principiu, reticent” fata de proiectul ordonantei privind alesii locali, insa precizeaza ca subiectul poate fi discutat “daca exista argumente”.

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, sustine ca prin propunerea de OUG privind alesii locali nimeni nu obliga primarii sa treaca la un partid, ci prin acest act normativ acestia au posibilitatea sa decida ‘ei pentru ei’.

“Prin acea propunere de OUG nimeni nu obliga niciun primar sa treaca la vreun partid. Tocmai acesta este principiul de baza al acestei masuri: sa permita alesilor locali sa decida ei pentru ei”, spune Sova intr-un comunicat de presa.

Citeste si: ORDONANTA de urgenta privind PRIMARII, pe masa premierului Victor Ponta

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat vineri, la Suceava, ca Guvernul ar putea aproba o ordonanta de urgenta prin care alesii locali sa poata opta pentru un alt partid decat cel pe listele caruia au fost votati, daca doresc aceasta, fara a-si pierde mandatele, si ca va prezenta prim-ministrului Victor Ponta o propunere in acest sens.

“Am primit foarte multe solicitari si sesizari din tara de la multi alesi locali si judeteni care semnaleaza ca devine pregnanta o situatie. Se instaleaza instabilitate in administratia locala generata de aparitia unor noi partide si multi primari, pe care nu ii condamn, care sustin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majoritatile”, a spus Dragnea.