ACL a trimis o scrisoare lui JUNCKER si DAUL in care se arata ca nominalizarea Corinei Cretu este ilegala

Liderii ACL Vasile Blaga si Klaus Iohannis au trimis, miercuri, o scrisoare presedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, si liderului PPE, Joseph Daul, ca nominalizarea Corinei Cretu pentru functia de comisar european s-a facut prin incalcarea legii, intrucat aceasta nu a fost audiata in Parlament.

“In urma informatiilor cu privire la posibila desemnare in functia de comisar european a doamnei Corina Cretu, ca urmare a nominalizarii acesteia din partea domnului prim-ministru al Romaniei, Victor Ponta, va notificam prin prezenta faptul ca aceasta nominalizare a fost facuta prin incalcarea legii”, se arata in scrisoare celor doi lideri ACL.

Blaga si Iohannis i-au informat pe Jean-Claude Juncker si pe Joseph Daul ca, potrivit articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Exetuciv in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene. Totodata, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.

CITESTE SI: Candidatul Romaniei la functia de comisar european, intervievat joi de Juncker 

Liderii ACL explica in scrisoare faptul ca audierea ar fi trebuit sa aiba loc inainte de transmiterea nominalizarilor catre Comisia Europeana si nu ulterior, asa cum a anuntat premierul Victor Ponta ca se va intampla.

“Ar fi absurd de crezut ca legiuitorul s-ar fi referit la o audiere in Parlamentul intern abia dupa ce propunerea a fost deja asumata de Romania si transmisa Comisiei Europene. In acest caz, dispozitia legala ar fi lipsita de orice continut si finalitate, deoarece o eventuala opozitie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanta”, se precizeaza in scrisoare.

Cei doi mai noteaza faptul ca Anca Boagiu, presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, a solicitat inca din luna iulie prin scrisori oficiale atat premierului Victor Ponta, cat si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, sa demareze procedurile legale in vederea nominalizarii unui comisar european.

In concluzie, Blaga si Iohannis considera ca “aceasta desemnare ilegala” facuta de Victor Ponta poate afecta atat credibilitatea Comisiei Europene, cat si pe cea a presedintelui ales care “ar putea fi pus intr-o situatie dificila cand va trebui sa treaca de votul Parlamentului European, avand in componenta Cabinetului un comisar nominalizat ilegal”.

CITESTE SI: IOHANNIS si BLAGA au discutat despre OUG privind migratia alesilor cu ambasadorii UE 

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 30 august, ca audierea in Parlamentul de la Bucuresti se va face dupa ce Jean-Claude Juncker va decide portofoliul si persoana desemnata din partea Romaniei.

“Imediat ce va fi anuntata decizia domnului Juncker, eu voi proceda conform legii romanesti, si anume persoana care va fi desemnata pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile nationale, care inseamna audierea in cadrul Parlamentului national”, a precizat premierul.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidati ai Romaniei pentru un post de comisar sa aiba discutii doar cu europarlamentarul PSD Corina Cretu, chiar daca prima optiune a Bucurestiului a fost pentru Dacian Ciolos, potrivit unui surse europene.

Purtatorul de cuvant al CE Natasha Bertaud a anuntat, miercuri, ca discutia dintre Jean-Claude Juncker si candidatul roman va avea loc joi.

Sursa foto: realitatea.net