ACL Bucuresti cere demisia lui Victor Ponta: I-a cerut acum cateva ore ministrului Economiei sa ajute primaria cu bani

ACL cere demisia premierului Victor Ponta pe motiv ca “instiga la incalcarea legii” prin cererea adresata Ministerului Economiei de a gasi solutii legate de caldura si apa calda a bucurestenilor, a declarat, marti, Mihai Atanasoaei, purator de cuvant al PDL Bucuresti. 

Potrivit lui Atanasoaei, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu si premierul Victor Ponta sunt “vinovati in mod egal” pentru situatia legata de caldura si apa calda a bucurestenilor.

“Ponta i-a cerut acum cateva ore ministrului Economiei sa ajute primaria cu bani, desi stie foarte clar ca Ministerul Economiei nu are atributiile acestea. Ponta este un premier care nu numai ca fuge de raspundere, care de doi ani nu s-a aplecat pe subiectul care astazi ii framanta pe bucuresteni, este acelasi premier care astazi instiga la incalcarea legii. Ii cerem demisia domnului Ponta pentru ca instiga la incalcarea legii in loc sa se aplece la gasirea solutiilor”, a sustinut Atanasoaei, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: PDL Bucuresti ii cere lui SORIN OPRESCU demisia de URGENTA

La randul sau, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat ca, daca in Bucuresti va continua sa fie oprita apa calda si caldura si nu se vor gasi solutii pentru a se plati datoriile RADET, atunci ACL Bucuresti va declansa procedura de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Consilieri CGMB cred ca vor castiga voturi blocandu-l pe primarul general al Capitalei sa achite datoriile catre Distrigaz, neintelegand nimic din situatia anului 2004, cand si PSD a facut prostia de a-l bloca pe primar si “si-a luat o bataie la alegeri de s-a invatat minte”, a spus marti premierul Ponta.

In 2001-2004, primarul Bucurestiului a fost Traian Basescu, acesta castigand in decembrie 2004 alegerile prezidentiale.

“Guvernul va interveni atunci cand cei care au atributii nu reusesc sa isi faca datoria fata de cetateni, cum se intampla in Bucuresti. Acolo era nevoie doar ca o parte din consilierii generali sa nu blocheze primarul general in a acorda si a plati datoriile catre Distrigaz. Din pacate, suntem in campanie electorala si unii cred ca, blocandu-l pe primarul general, o sa castige voturi. Eu imi aduc aminte, alaturi de cei mai vechi, ca am facut si noi prostia asta in 2004, l-am blocat pe primarul general cu consilierii nostri si am luat o bataie la alegeri de ne-am invatat minte. Vad ca cei de acum nu au inteles, ca blocandu-l pe Sorin Oprescu de fapt blocheaza bucurestenii si cred ca e un lucru foarte rau”, a spus liderul PSD, premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern, in fata presei.

El le-a cerut ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru Energie sa ii acorde sprijin primarului general, daca exista aceasta posibilitate, pentru a fi la zi cu platile catre Distrigaz, adaugand insa ca si-ar dori sa vada mai multa responsabilitate in conducerea politica a autoritatilor locale, Guvernul urmand sa intervina acolo unde va fi “absolut necesar”.

Luni, premierul Ponta a afirmat ca o parte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se opune hotararilor de fuziune a regiei de distributie termica (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), situatie politica ce trebuie rezolvata, altfel bucurestenii urmand sa se supere pe consilieri aflati in campanie.

El s-a referit astfel la datoriile RADET, in contextul problemelor cu furnizarea apei calde pentru un numar important de bucuresteni.

Ponta a adaugat ca Guvernul si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au facut cu mai mult timp in urma toate demersurile legale pentru fuziunea RADET-ELCEN.

PDL si PNL cer demisia “de urgenta” a primarului general al Capialei, Sorin Oprescu, pentru proasta gestionare a banului public, a declarat, luni, Mihai Atanasoaei (PDL), aratand ca bucurestenii nu vor avea apa calda si caldura decat pe perioada campaniei electorale.

“Ne intoarcem la vremea in care va trebui sa ne spalam in ligheanele ceausiste”, a sustinut, intr-o conferinta de presa, Mihai Atanasoaei, purtator de cuvant al PDL Bucuresti, care a sustinut ca Sorin Oprescu “fuge de raspundere” si ca motivul pentru care RADET a ajuns in situatie de faliment ar fi refuzul primarului general de a plati datoriile catre aceasta companie.

La randul sau, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat ca, dupa sase ani de “administratie Sorin Oprescu”, bucurestenii “retraiesc momente din epoca de aur”, acest lucru fiind rezultatul a sase ani de subfinantare cronica a serviciilor publice de incalzire si transport.

Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 nu au mai avut apa calda incepand din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), a explicat ca apa calda nu a mai fost livrata la temperaturile obisnuite in urma reducerii cantitatii de gaze primite de la Distrigaz.

RADET a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.

Incepand din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sambata, Distrigaz a anuntat ca a reluat furnizarea la parametri normali.

“Cresterea temperaturii se face gradual. in prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

Reprezentantii ELCEN declarau duminica dupa-amiaza, pentru MEDIAFAX, ca apa calda va reveni la temperatura obisnuita, pana la ora 18.00, in toate sectoarele afectate din Capitala.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de peste 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, in care sustine ca RADET a incalcat clauzele contractuale care prevad o anumita temperatura de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiti sa achite un serviciu de care nu au beneficiat.