ACL le da cu legea in cap guvernantilor: Se pot suplimenta sectiile de votare din DIASPORA

Alianta Crestin Liberala (ACL), prin vocea prim-vicepresedintelui Catalin Predoiu, a mai aplicat, joi, o lovitura grea Guvernului Ponta. Liderul ACL a demonstrat, cu acte in regula, ca legea suplimentarii sectiilor de vot din Diaspora exista si, mai mult, ea a fost pusa in aplicare in 2012 chiar in timpul procesului electoral.

”Domnul Ponta si seful domniei sale, pardon, ministrul domniei sale, domnul Melescanu ne servesc inca o minciuna. Domnul Melescanu poate suplimenta numarul de sectii de vot din diaspora printr-un simplu ordin de ministru. Chiar daca dansii nu ar intelege acest mecanism juridic, atunci au la dispozitie articolul 115 din Constitutie”, a declarat Catalin Predoiu.

Predoiu a dat exemplu anul 2012 cand Guvernul a o Ordonanta de Urgenta prin care se suplimenta numarul de sectii de vot pentru militarii romani aflati in teatrele de operatiuni. ”In 2012 se putea, acum nu se mai poate. Domnul Ponta nu vrea sa faciliteze votul din diaspora, pentru ca ii este frica de dumneavoastra”, a mai spus liderul ACL.

CITESTE SI: MAE din GERMANIA loveste in plin: Se pot organiza sectii de votare inafara misiunilor diplomatice 

 “OUG 70/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 789 din 23 noiembrie 2012 

Luand in considerare timpul scurt ramas pana la data desfasurarii alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, 
avand in vedere necesitatea asigurarii exercitarii dreptului de vot de catre militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune, in teatre de operatiuni din strainatate, aspect care constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata,  in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, 

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta. 

Articol unic
Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 

CITESTE SI: IOHANNIS: Domnule PONTA bagati-l in viteza pe MELESCANU sa rezolve problema din DIASPORA 

1. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins: 
“(3^1) Militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate isi exercita dreptul de vot la orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea. Acestia vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si vor vota in baza pasaportului de serviciu.” 

2. La articolul 27, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
“(2) In listele electorale suplimentare utilizate la sectiile de votare din tara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din copia de pe lista electorala permanenta, precum si persoanele care voteaza potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (4). Persoanele respective pot vota numai in caza actului de identitate si a cartii de alegator.” 

3. La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
“(2^1) In listele electorale suplimentare utilizate in sectiile de votare din strainatate vor fi trecuti, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, cetatenii romani din strainatate care fac dovada cu pasaportul cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate ca domiciliaza pe teritoriul statului in care functioneaza sectia de votare sau, dupa caz, intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, cetatenii romani care arata ca au reedinta pe teritoriul statului in care functioneaza sectia de votare sau, dupa caz, intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, prin prezentarea pasaportului simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si a cartii de identitate, insotite de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate, persoanele care voteaza potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (3) si (3^1), precum si persoanele care voteaza potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (4), in baza actului de identitate si a cartii de alegator.”

Sursa foto: adevarul.ro