ACL: Ponta arata DEZINTERES si IGNORANTA in sprijinirea proiectelor dedicate MEMORIEI COMUNISMULUI

ALIANTA CRESTIN-LIBERALA sustine ca premierul Victor Ponta arata “foarte clar dezinteres si ignoranta” in sprijinirea proiectelor dedicate MEMORIEI COMUNISMULUI.

“ALIANTA CRESTIN-LIBERALA a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta privind asa-zisele sale reusite si intentia domniei sale de a sprijini in continuare proiectele dedicate MEMORIEI COMUNISMULUI. Pentru corecta informare a opiniei publice, ACL a facut o lista a ‘realizarilor’ primului ministru din care rezulta, de fapt, foarte clar dezinteresul si ignoranta sa in aceasta privinta”, se afirma intr-un comunicat de presa al ACL.

Astfel, liberalii sustin ca proiectul de lege privind dublarea indemnizatiei fostilor detinuti politici a fost depus la Parlament de PNL, la inceputul lunii mai 2014.

Citeste si: O NOUA ANCHETA PRIVIND MOARTEA DISIDENTULUI GHEORGHE URSU

“De atunci au trecut 6 luni, timp in care majoritatea parlamentara controlata de PSD nu a facut absolut nimic pentru a urgenta adoptarea proiectului. Astazi, ni se flutura un aviz favorabil al Guvernului care nu inseamna nici pe departe punerea efectiva in practica a promisiunii. Din mai pana astazi au murit cateva sute de detinuti politici (din cei aproximativ 3000 cat se mai aflau in viata la momentul initierii proiectului) fara ca aceasta minima reparatie sa devina realitate. Daca premierul Ponta si-ar fi dorit adoptarea urgenta a proiectului, nu ar fi lasat abordarea lui pana in campania electorala dinaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor”, se afirma in comunicatul ACL.

De asemenea, potrivit sursei mentionate, de 14 luni “zace” in Parlament proiectul de lege care obliga tortionarii comunisti condamnati sa plateasca despagubiri victimelor.

In pozitia ACL se mentioneaza si ca Romania nu are in acest moment niciun muzeu national construit de stat si niciun monument al VICTIMELOR COMUNISMULUI.

“In decembrie 2012, la initiativa PNL, pentru prima data in ultimii 23 de ani, Guvernul si-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui MUZEU-MEMORIAL dedicat victimelor COMUNISMULUI. Cu toate acestea, premierul Ponta nu si-a aratat interesul de a materializa aceasta obligatie asumata printr-un document oficial.

Mai mult, in mai 2014, Guvernul Ponta a taiat fondurile destinate reabilitarii penitenciarului Ramnicu Sarat si transformarii sale in muzeu al victimelor comunismului, moment la care ne-am exprimat indignarea cu privire la aceasta actiune. Peste jumatate de milion de euro, fonduri destinate special pentru proiectul MEMORIALULUI VICTIMELOR de la Ramnicu Sarat, au fost taiate din bugetul Institutului de Investigare a CRIMELOR COMUNISMULUI in mai 2014. Institutul se afla in coordonarea primului-ministru Victor Ponta, care a dat astfel semnalul ca a abandonat infiintarea unui MEMORIAL AL VICTIMELOR COMUNISMULUI”, explica ALIANTA CRESTIN-LIBERALA.

Citeste si: TORTIONARUL VISINESCU A FOST ADUS CU MANDAT LA CURTEA DE APEL BUCURESTI

ACL mai arata ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat in subordinea directa a primului ministru, a intrat in martie anul acesta “pe mana unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigatii inceputa anul trecut si a caror rezultate se vad in justitie (cazurile Visinescu si Ficior)”.

“Tacerea si indiferenta au luat locul actiunilor in justitie pentru aducerea in fata judecatorilor a celor vinovati de crimele comunismului. Amendam totodata aici indiferenta si lipsa de implicare a acestei institutii in ‘cazul Andrei Ursu’. Dezinteresul si proasta gestionare a ‘cazului Andrei Ursu’ de catre guvernul Ponta au facut ca un om sa treaca prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile. Guvernul Romaniei nu a organizat nicio comemorare publica in zilele care marcheaza evenimente deosebit de importante ale acestui an, care privesc memoria COMUNISMULUI: 75 de ani de la semnarea pactul Ribentropp-Molotov (desi Guvernul era obligat prin lege sa organizeze comemorari publice) si 70 de ani de la actul de la 23 august 1944. De asemenea, nu exista nicio informatie publica ca Guvernul ar fi pregatit o serie de comemorari pentru marcarea a 25 de ani de la Revolutia din 1989”, conchide comunicatul ACL.