ACORD MONDIAL FARA PRECEDENT pentru lupta impotriva INCALZIRII PLANETEI, semnat de 195 de tari la PARIS

Reprezentantii a 195 DE TARI au adoptat sambata, la PARIS, un ACORD MONDIAL FARA PRECEDENT pentru LUPTA IMPOTRIVA INCALZARII PLANETEI, informeaza AFP.

“Acordul pentru clima de la Paris a fost adoptat”, a anuntat Laurent Fabius, seful diplomatiei franceze si presedinte al conferintei COP21, suscitand un lung ropot de aplauze in intreaga sala.

Seful diplomatiei franceze a caracterizat acest proiect de acord drept “ambitios si echilibrat”, subliniind ca va reprezenta “un moment istoric de cotitura” pentru intreaga planeta, noteaza Agerpres.

CITESTE SI: BEIJINGUL DECRETEAZA, PENTRU PRIMA OARA, COD ROSU DE POLUARE

In cadrul negocierilor, care s-au prelungit pana la primele ore ale diminetii de vineri, negociatorii au parut ca au ajuns la compromisul de care era nevoie, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esentiale ale acordului: un obiectiv mai ambitios de limitare a cresterii temperaturii medii globale la mai putin de 2 grade Celsius; un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finantarea statelor in curs de dezvoltare dincolo de anul 2020; si un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectarii angajamentelor nationale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Sursa foto: ucf