ACORD pentru SALVAREA GRECIEI. Negocierile MARATON s-au incheiat. UPDATE

Dupa aproximativ 17 ore de dezbateri intense, SUMMIT-ul de la BRUXELLES in care lideriii ZONEI EURO au dezbatut soarta grecilor  s-a incheiat cu un acord pentru salvarea GRECIEI, a anuntat pe contul sau de Twitter premierul belgian CHARLES MICHEL.

UPDATE 10.15: Presedintele zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca va fi infiintat un fond independent extern in valoare de 50 de miliarde de euro. Jumatate din bani vor fi folositi pentru a reduce DATORIA GRECIEI si 50% din suma va fi data Greciei pentru a implementa reformele. Potrivit lui Jeroen Dijsselbloem, planul de reforme urmeaza sa fie votat miercuri in plenul elen, dupa care va urma o noua intalnire a ministrilor din Finante din zona euro. 

”Inainte de acesta reuniune, 17 ore am avut discutii si in cadrul Eurogrup. Increderea a fost o problema cheie, dar am lucrat si in privinta mai multor probleme fiscale, problema datoriei, finantari. Am pregatit raporturi, astfel am ajuns la un acord, veti vedea ca acordul precizeaza ca anumite probleme au fost aduse in actualitate. Vom lucra pentru a aduce increderea intre membrii Eurogrupului. Avem intelegeri concrete. Trebuie sa discutam despre finantari si datorii. O parte a acestui acord este ca un fond va fi creat, bunurile Greciei vor fi transferate catre acest fond, vor fi monitorizate de catre cineva privat, iar acei bani vor fi folositi pentru platirea datoriilor”, a afirmat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului.

”Am ajuns la un acord, a fost laborios, a durat timp. Comisia a repetat din nou si din nou ca nu vom accepta nicio forma de Grexit, nu exista Grexit. Comisia a fost foarte atenta sa spuna ca una dintre probleme, in afara de consolidarea fiscala si de eforturile care trebuie facute de Grecia, sa nu uitam ca Grecia are nevoie de creditere economica si locuri de munca”, a spus JEAN CLAUDE JUNCKER, presedintele Comisiei Europene.

DONALD TUSK a sustinut o declaratie de presa. Oficialul european a subliniat ca acest acord ii permite Greciei sa “revina pe calea europeana”. Planul convenit la Bruxelles urmeaza sa fie aprobat in parlamentele mai multor tari, inclusiv in Legislativul elen.  ”As vrea de asemenea, sa multumesc presedintelui european, Jean-Claude Juncker si presedintelui Eurogrup. Stiu cat de dedicati au fost acestor negocieri. Va multumesc foarte mult! Fara munca dumneavoastra, acest acord nu ar fi fost posbil!”, a spus Donald Tusk.

Presedintele Consiliului European, DONALD TUSK, a confirmat pe Twitter ca s-a ajuns la un consens. Detaliile acordului urmeaza sa fie anuntate intr-o conferinta de presa.

GRECIA si CREDITORII INTERNATIONALI au ajuns, in sfarsit, la un acord in privinta conditiilor programului de ASISTENTA FINANCIARA pentru Atena, dupa NEGOCIERI MARATON care au durat mai bine de 17 ore, acesta fiind de altfel si cel mai lung summit din istoria zonei euro.

Documentul dezbatut intens inca de duminica la pranz de liderii zonei euro si reprezentantii Atenei contine masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen ALEXIS TSIPRAS.

Ministrii de Finante din zona euro au propus duminica transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, euro grupul doreste implicarea FMI in orice program pentru Grecia, in timp ce autoritatile de la Atena s-au opus.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: bbc