Acord SUA – Rusia legat de Siria. Ce prevede planul privind eliminarea arsenalului de arme chimice sirian

Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord, sambata, cu privire la o eventuala interventie in Siria, daca aceasta tara nu respecta promisiunea de a preda armele chimice, transmite AFP.

Plan americano-sirian cu privire la eliminarea arsenalului de arme chimice din Siria a fost convenit la Geneva dupa trei zile de negocieri, iar potrivit documentului, SUA si Rusia isi exprima hotararea comuna de a asigura distrugerea programului sirian de arme chimice in modul cel mai rapid si mai sigur cu putinta, ca urmare a deciziei Republicii Arabe Siriene de a adera la Conventia privind armele chimice.

SUA si Rusia vor prezenta, in perioada imediat urmatoare, un proiect de decizie care sa cuprinda proceduri speciale pentru distrugerea rapida a programului sirian si vor conlucra pentru adoptarea rapida a unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU.

Aplicarea prevederilor va fi monitorizata permanent, iar in caz de nerespectare, Consiliul de Securitate al ONU va trebui sa impuna masuri in temeiul capitolului 7 al Cartei ONU.

Foto: CNN