Acordul cu FMI, in pericol. Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul – Surse

FMI-acord-romania-

Acordul Romaniei cu FMI este in pericol. Presedintele Traian Basescu a anuntat delegatia FMI, in urma cu putin timp, ca nu va semna niciodata un memorandum care contine supracciza de 7 eurocenti la carburanti.

Dealtfel, acesta este si motivul pentru care scrisoarea de intentie nu s-a semnat in prima faza.

Delegatiile FMI, BM si CE ar dori ca aceste scrisori de intentie sa fie semnate atat de presedintele Traian Basescu, cat si de premierul Victor Ponta, altfel oficialii Fondului ar evita sa valideze in board scrisorile de intentie.

De precizat ca acordul cu FMI este unul preventiv, Romania nefiind obligata sa acceseze acesti bani, insa daca va avea nevoie de ei, atunci lucrurile se complica. 

O varianta de compromis ar fi ca Guvernul sa vina cu o noua solutie de taxare, care sa acopere acciza la carburanti.

Presedintele Traian Basescu a primit joi, de la ora 11,00, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, a informat in cursul diminetii Administratia Prezidentiala.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie – 5 februarie, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.

“Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile in reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB’, declara recent reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.