ACORDUL NUCLEAR incheiat intre IRAN si PUTERILE INTERNATIONALE, aprobat de Consiliul de Securitate ONU

Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul a fost adoptat luni in unanimitate membrii de Consiliul de Securitate ONU, informeaza Fox News.

Potrivit acordului la care grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) si Iranul au ajuns pe 14 iulie, Teheranul isi ia angajamentul de a limita activitatile nucleare in schimbul anularii sanctiunilor impuse de Statele Unite, Natiunile Unite si Uniunea Europeana.

CITESTE SI: PRINCIPALELE PREVEDERI ale ACORDULUI ISTORIC incheiat intre MARILE PUTERI si IRAN

Totusi, exista posiblitatea reactivarii sanctiunilor impuse de puterile internationale in cazul in care in urmatorii zece ani Iranul  va incalca termenii intelegerii.

Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. 

CITESTE SI:  IRANUL si marile puteri au ajuns la un ACORD ISTORIC in ceea ce priveste DOSARUL NUCLEAR

Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu, ceea ce va oferi Iranului timpul necesar pentru musamalizearea eventualelor nereguli. 

Sursa foto Observator