ACTIVELE din banci, VERIFICATE in privinta calitatii

Autoritatile de supraveghere bancara vor incepe, miercuri, VERIFICAREA calitatii ACTIVELOR din bancile comerciale, pe baza metodologiei europene, a anuntat, marti, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

“Inteleg preocuparea Bancii Nationale de a VERIFICA calitatea ACTIVELOR bancare. Incepand de maine (miercuri – n.r.), si nu cred ca fac o divulgare a unui mare secret, cel putin la banca la care lucrez eu, ca sa nu vorbesc despre alte banci, incepe VERIFICAREA calitatii ACTIVELOR in conformitate cu modalitatea stabilita de Autoritatea de Supraveghere Europeana”, a spus Ghetea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, activele bancilor cu risc sistemic din Romania vor fi verificate pe baza manualelor Bancii Centrale Europene (BCE).

Citeste si: MUGUR ISARESCU, unda verde pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR

“CEC este o banca cu risc sistemic, are o cota de piata de aproape opt la suta. Am emotii pentru maine, pentru ca este altceva, o alta verificare, cu alte instrumente cu care se masoara activitatea si, in general, cand se desfasoara astfel de lucruri, se incheie cu niste recomandari sau cu niste concluzii: mai trebuie sa faceti provizioane sau mai trebuie sa mai aduceti capital. Fiecare, indiferent de cine este actionarul, este ingrijorat, ca CEO sau ca presedinte. Sigur, cu atat mai mult, cand ai un actionar care este statul roman, deciziile privind majorarea capitalului se iau cu viteza mai redusa. Sa nu anticipam, sa vedem care va fi rezultatul acestei VERIFICARI la noi si la alte cateva banci din sistem”, a mai declarat Ghetea.

VERIFICAREA calitatii ACTIVELOR din sistemul bancar se va derula in contextul programatei preluari, in noiembrie 2014, de catre BCE a rolului de autoritate de supraveghere in sistemul bancar european.

Citeste si: BOGDAN OLTEANU, alegerea PNL pentru functia de VICEGUVERNATOR al BNR

“Din noiembrie 2014, BCE isi va asuma rolul de banca centrala de supraveghere unica, daca totul va merge conform masterplanului. Grupul de supraveghere ar urma sa aiba 1.000 de persoane, care vor lucra separat si vor ramane in sediul vechi al bancii. BCE va putea supune supravegherii directe orice alta banca, folosind personal al BCE si al autoritatii nationale competente”, a explicat Cristian Bichi, seful Directiei de Gestionare a Riscurilor din BNR.

Prin infiintarea unei Autoritati Europene de Supraveghere se urmareste separarea functiei de politica monetara de cea de supraveghere.

Sursa foto: calatorii.myfreeforum.ro