Actorul ZOLTAN BUTUC reinvie poeziile lui I.D. SIRBU in cadrul evenimentului cultural VECHI POVESTIRI MINERESTI

Un eveniment de exceptie ii asteapta pe bucurestenii care iubesc arta, poezia si, mai mult, care apreciaza cultura la adevarata ei valoare. Actorul ZOLTAN OCTAVIAN BUTUC a pus bazele unui proiect cultural de anvergura, menit sa aduca in prim plan poeziile lui I.D SIRBU, sub denumirea de VECHI POVESTIRI MINERESTI. 

Actorul ZOLTAN BUTUC va asteapta sambata, 27 iunie, la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, in intervalul 17:00-19:00, fiind al doilea eveniment in Bucuresti dupa o seara incredibila petrecuta la Cafe Verona – Carturesti, in data de 25 iunie, alaturi de iubitorii de poezie prezenti. 

BUTUC a inceput periplul VECHILOR POVESTIRI MINERESTI in lunile mai si iunie, la Petrila, Vama Veche si Brasov si promite ca nu va uita de Garana, Timisoara sau Cluj. 

”La Petrila, unde-a avut loc lansarea oficiala (si necum oficioasa), calda si vie cum si la Brasov a fost, lumea si-a manifestat bucuria poate mai fatis pentru ca lucrurile decurgeau in interiorul Festivalului de Teatru Subteran initiat de domnul Ion Barbu. Si fusesera, sa zic asa, incalziti de-o saptamana deja. Trupe din Bucuresti, Timisoara oferisera publicului prilej de… Festival. Multi copii. Si acolo prieteni si necunoscuti care mi-au aratat deodata simpatia lor. La fel, doar in alt cadru si alta vibratie. Scriitura lui Sirbu o gasesc seducatoare, cotropitoare in simplitate si adancimi, necesara si benefica pentru sufletul omului de azi. si asta s-a verificat deja. La Vama Veche – cu totul altfel, dar de asemenea bine”, declara ZOLTAN BUTIUC intr-un interviu acordat unei publicatii

Actorul povesteste si despre audiobook-ul ce contine poeziile lui I.D.SARBU in lectura lui, sub acelasi nume ”VECHI POVESTIRI MINERESTI”. 

”Imi doresc s-ajunga la cat mai multa lume. Eu insumi l-am oferit si continui sa-l ofer, atat unor oameni de care e legata existenta mea de tot felul (artistica, sufleteasca), cat si unora care l-ar putea duce mai departe. Da, mi l-as dori atasat la un cotidian national in tiraj de 8.000 – 10.000 de exemplare, la un pret mic, asa cum cartile din Biblioteca pentru toti (iti amintesti!?) erau. Deocamdata fac ce-am spus deja; deocamdata, exista in toate bibliotecile pentru nevazatori din tara, gratie prieteniei cu Radu Sergiu Ruba, fost presedinte al Asociatiei de Ambliopi, actualmente cel responsabil cu cartea electronica in cadrul aceleiasi asociatii – gest de onorare pentru cel care mi-a fost (si-mi ramane definitiv) tata, Dumitrachi Butuc, el insusi nevazator. Si nu a fost greu, pentru ca s-a vrut. Brancusi spune ca lucrurile nu-s greu de facut, ceea ce e cu adevarat greu e sa te pui in starea de a le face. Cam asa s-a intamplat aici. Si-au venit si continua sa vina in jurul demersului meu oameni extrem de valorosi acum pentru mine. Ei, cumva, imi confirma ca nu sunt singur si ca regia mea proprie e doar un impuls al unei stari de complicitate in tot ce e frumos si nobil, care nu se stinge cu una cu doua”.

Actorul si cantautorul ZOLTAN OCTAVIAN BUTUC s-a nascut la 2 iulie 1969, in Brasov. A absolvit scoala Populara de Arta din orasul natal si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti in 1995.  A jucat in spectacole de teatru la Teatrul Bulandra si in spectacole de teatru radiofonic. Pe marele ecran a debutat in pelicula Prea tarziu (1996), regizata de Lucian Pintilie. A jucat apoi in Lunga calatorie cu trenul (1997), regia si scenariul Sinisa Dragin, Nekro (1997), Triunghiul mortii (1999), Amen (2002), comedia americana Vacuums (2003), Vlad (2003), Raport despre starea natiunii (2004), Damen tango (2004), The Cave (2005), Funny Money (2006), Shadow Man (2006), Youth Without Youth (2007), regia Francis Ford Coppola, ecranizare a romanului Tinerete fara tinerete de Mircea Eliade, Ashes and Blood (2009) etc. A jucat si in filme pentru televiziune (Treason & Plot,2004; Pacatele Evei, 2005; Sweeney Todd, 2006 etc.), dar a si cantat, a recitat poezie, a sustinut diferite proiecte culturale.

ZOLTAN OCTAVIAN BUTUC  a primit la varsta de numai 25 de ani, in anul 1993, premiul pentru debut al UNITER pentru rolul din spectacolul Ora lynxului de Per Olov Enquist, jucat la Teatrul Odeon, iar anul acesta a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER pentru spectacolul Fantomele din Canterville, dupa Oscar Wilde, scenariul si regia artistica Ilinca Stihi.

Sursa foto&video www.facebook.com