Acum 96 de ani avea loc primul ATENTAT cu BOMBA din istoria ROMANIEI?

Stiti unde, mai exact? Fix in Senatul Romaniei, in timpul sedintei din acea zi. Romanii au crezut, initial, ca a explodat un calorifer. Astfel, pe 8 decembrie 1920, a fost consemnat primul ATENTAT cu BOMBA din ISTORIA ROMANIEI, soldat cu moartea mai multor demnitari de rang inalt.

Max Goldstein, Saul Osias si Leon Lichtblau au pus la cale atacul terorist, plasand bomba in sala Senatului Romaniei, sub scaunul prezidential, langa fotoliul regal si cel al principelui mostenitor. Acesta era un obuz de provenienta nemteasca, caruia i se adaugase un ceas. Goldstein era seful unui grup anarhist-terorist format din evrei comunisti, condus de Abraham Grinstein, seful serviciului de terorism cu sediul la Odessa. Oamenii legii au banuit ca acestia nu au actionat singuri, ci au avut complici, unul dintre ei fiind Alecu Constantinescu, seful Partidului Socialist din Romania, partid de extrema stanga, care a si fost arestat. 

Explozia a avut loc la ora 14.30, inainte de reinceperea sedintei de plen. Au murit, atunci, Ministrul Justitie, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) si Spirea Gheorghiu (decedat la spital). Planul fusese indeplinit. Criminalii au reusit sa fuga in Rusia, iar Ministerul de Interne a pus in joc un premiu de 200.000 de lei oferit celor care pot da informatii despre faptuitori. 

Dupa mai multe investigatii, autoritatile si-au dat seama ca au de-a face cu o bomba cu ceas, ceea ce reprezenta o premiera. Se pare ca motivatia care ar fi stat la baza atentatului era antisemitismul exprimat de senatorul Octavian Goga. Acesta ar fi trebuit sa ia cuvantul in deschiderea sedintei, insa fusese retinut pe hol de un elector.

“D. Victor Petrescu, seful serviciului identificarii din Siguranta, care a binevoit sa ne puie la dispozitie documentele fotografice alaturate, ne-a explicat defectuozitatea constructiei acesteia: ea era compusa din doua bombe germane (Minenwerfer de transee), o masinarie compusa dintr-un ceas-desteptator obisnuit, doua brichete si doua bucati de fitil Bickford ordinar. Peste butoanele brichetei era asezeta o paleta de lemn, peste care trecea un cablu de sarma subtire, cu un capat fixat peste peretele cutiei, trecand peste paleta de deasupra butoanelor; celalatt capat era fixat la axa desteptatorului.

Brichetele erau inarmate cu pietre, fitil, benzina. In dreptul celor doua brichete 2 bucati de fitil mergeau la cele doua obuze, pline cu explozibil. Cand “reveil”-ul actiona, cablul de sarma fixat de axa ceasornicului se invartea, presand paleta, care actiona brichetele. Defectul de constructie consista din aceea ca erau doua decalari, ceea ce facea imposibila explodarea in aceeasi clipa a ambelor obuze. In adevar, numai unul a explodat, spargandu-l pe al doilea, a carui materie a ars doar ca un artificiu. Daca explodau ambele obuze, dezastrul ar fi fost mult mai mare”, se arata in datele anchetei, potrivit adevarul.ro.

In octombrie 1921, Goldstein a fost arestat, in timp ce incerca sa intre clandestin in Romania, venind de la Ruse (Bulgaria). Pe 28 iunie 1922, a fost condamnat la munca fortata pe viata. Ceilalti inculpati au fost condamnati la pedepse intre o luna si 10 ani de munca fortata. Sentintele au fost pronuntate dupa 125 de sedinte.

Sursa text: historia.ro, istoria.md, adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro