ACUZATII GRAVE din partea editorilor: LICITATIA pentru MANUALELE SCOLARE reprezinta “O LOVITURA BANDITEASCA”

Presedintele Federatiei Editorilor din Romania, Mihai Penescu, a sustinut, joi, intr-o conferinta de presa, referindu-se la licitatia privind MANUALELE SCOLARE, ca “un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro”.

El a spus ca LICITATIA reprezinta “O LOVITURA BANDITEASCA”, potrivit Agerpres. “Ce se intampla cu aceasta LICITATIE este o scena la care asistam de peste 20 de ani. Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentand valoarea auxiliarelor. Licitantii castigatori au oferit un pret foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentatie, impotriva legii”, a spus Penescu.

El a acuzat MEN ca ar fi schimbat “din doua in doua zile regulamentele” privind manualele scolare.

Citeste si: MEN a selectat noua OFERTE DE MANUALE pentru clasele I si a II-a

“Totul a fost facut cu premeditare, reprezinta o lovitura banditeasca. Este vorba de un grup care lucreaza corelat”, a adaugat reprezentantul FER.

Reprezentantul Editurii Humanitas, GABRIEL LIICEANU, a sustinut ca nu exista o politica in ceea ce priveste educatia.

“Invatamantul este la pamant la noi in mod coerent. In sistemul acesta de coerenta negativa intra si lefurile profesorilor. Profesorii sunt foarte slab pregatiti. MANUALELE sunt mizerabile, prost alese dupa un criteriu scandalos — al celui mai mic pret. Regulile de joc nu sunt aceleasi pentru toti jucatorii. Arbitrii nu arbitreaza corect. Plata contestatiei este un jaf de zile mari. Se constata trufia organizatorului care are regulile in mana si joaca cum vrea. Nu stim cine evalueaza, ce pregatire are, ce nume are. Nu stim cine ne-a evaluat. De ce nu s-a respectat calendarul?”, a adaugat Liiceanu.

Citeste si: Editorii cer ANULAREA licitatiei pentru MANUALELE de la clasele I si a II-a si DEMISIA ministrului Educatiei

Directorul executiv Ascendia Design, Cosmin Malureanu, a afirmat ca in cadrul procedurilor au fost descalificate 66 din cele 75 de oferte depuse.

“Au fost folosite instrumente de evaluarea ilegale. Comisia a acceptat oferte suspecte de dumping. Am constatat descalificarea ofertelor pe criterii tehnice triviale. Ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare a ofertantilor. Au fost modificate rezultatele initiale. LICITATIA a fost profund viciata. LICITATIE trebuie reluata”, a declarat Malureanu.