ACUZATII GRAVE LA ADRESA LUI JAY-Z! Despre ce este vorba?

Rapperul american JAY-Z va aparea in fata justitiei in luna octombrie pentru a raspunde acuzatiei formulate de mostenitorul unui compozitor egiptean, potrivit caruia sotul lui Beyonce ar fi PLAGIAT partitura de flaut a cantecului ”BIG PIMPIN”, un clasic al hip-hopului, relateaza Agerpres.

Procesul urmeaza sa aiba loc la Los Angeles, la 13 octombrie, potrivit unor documente juridice difuzate in cursul acestei saptamani si mentionate vineri de AFP.
Piesa ‘Big Pimpin’, lansata in 1999, incepe intr-o NOTA ORIENTALA, cu flautul care insoteste intreaga melodie. MUZICA INSTRUMENTALA a fost compusa in 1957 de egipteanul Baligh Hamdy pentru filmul ”KHOSARA, KHOSARA” (1960).

CITESTE SI: CATI BANI CASTIGA, DINTR-UN SINGUR CONCERT, CEI MAI CUNOSCUTI RAPPERI DIN LUME – SOCANT

Producatorul american al ‘Big Pimpin’, TIMBALAND, nu a ascuns faptul ca a gasit-o pe un CD neidentificat, dar a spus ca a crezut ca intrase in domeniul public.
Anturajul lui Jay-Z a incercat sa puna capat controversei varsand inca din 2001 suma de 100.000 de dolari casei EMI Arabia, care detinea drepturile filmului. Banii au fost impartiti cu mostenitorii lui BALIGH HAMDY, care a murit in 1993.

Insa nepotul acestuia, OSAMA FAHMY, a decis totusi sa il dea in judecata pe rapper, apreciind ca acordul incheiat in trecut nu este valabil pentru legea egipteana. ‘Khosara, Khosara’ este o opera ‘importanta din punct de vedere cultural’ in Egipt, iar legea de atunci nu permitea ‘modificarea sau mentionarea DREPTURILOR DE AUTOR’, a scris el in sesizare.

‘Indiferent de domeniul de aplicare a licentei drepturilor de autor, autorul trebuie sa isi dea acordul pentru orice modificare adusa lucrarii sale’, argumenteaza nepotul compozitorului.

Osama Fahmy, care se asteapta la o compensatie financiara mai semnificativa la sfarsitul procesului, a anuntat prin avocatii sai ca va aduce experti care sa demonstreze impactul muzicii instrumentale asupra succesului comercial al piesei ‘Big Pimpin’, lansat ca single in 2000.

‘Ideea ca oamenii cumpara bilete la un concert ca sa asculte o singura piesa este o farsa’, a spus avocatul lui Jay-Z, care a lansat recent Tidal — propria platforma de muzica streaming cu plata, incheie AFP.

Sursa foto: Rolling Stone