Acvila de pe stema Romaniei isi va recapata coroana. FOTO

Acvila de pe stema Romaniei isi va recapata coroana, prevede o propunere legislativa care a fost adoptata tacit in Senat. Proiectul pentru modificarea Legii 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului este realizat de parlamentari ai PNL, UNPR si PC. “A sosit momentul sa reincoronam acvila de pe stema Romaniei, ca act reparatoriu in fata istoriei!”, se arata in expunerea de motive a acestora, informeaza Mediafax.

Coroana este un simbol al independentei si suveranitatii Romaniei si amintea de trecutul regal al tarii. In 1991, cand Comisia de Heraldica a Academiei Romane a propus un proiect de stema, coroana a fost lasata deoparte, din cauza contextului politic, in care Ion Iliescu si FSN-ul se opuneau revenirii in tara a Regelui Mihai.

Citeste si: Guvernul vine marti in fata Parlamentului pentru angajarea raspunderii pe programul de actiuni 

In proiectul parlamentarilor PNL, UNPR si PC, acvila va fi incoronata pe ambele scuturi de pe stema. Pe “scutul mare”, acvila are aripile desfasurate, tine in cioc o cruce din aur, iar in gheare o sabie si un buzdugan. Pe “scutul mic”, in care apare stema Tarii Romanesti, vom avea o “o acvila de aur incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stanga”. Proiectul va merge in perioada urmatoare la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.

Sursa foto: wikipedia.org