Aderarea la SPATIUL SCHENGEN a Romaniei si Bulgariei, AMANATA DIN NOU. Care sunt tarile care s-au opus. UPDATE

Decizia privind ADERAREA ROMANIEI SI BULGARIEI LA SPATIUL SCHENGEN va fi AMANATA din nou si nu va fi inclusa pe agenda reuniunii ministrilor europeni, ce va avea loc in aceasta saptamana, potrivit unor surse citate de postul bulgar national de radio (BNR).

UPDATE 19:50: Franta si Germania au fost tarile care au insistat cel mai mult ca Romania si Bulgaria sa nu adere acum la Schengen, iar Franta a cerut ca acest subiect sa nu se introduca pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Justitie si Afaceri Interne din aceasta saptamana, potrivit unor surse oficiale.

“Franta a fost cea care a dat tonul si care imediat a convins si Germania sa i se alature in a nu accepta Romania in spatiul Schengen. Au urmat Olanda si Finlanda, oricum Olanda isi asumase mai demult aceasta pozitie oficial. In aceste conditii, Romania, dar si Bulgaria au acceptat ca acest punct sa nu fie introdus pe ordinea de zi a sedintei JAI, la sugestia Frantei si Germaniei. Daca se punea pe ordinea de zi aderarea si Romania primea vot negativ, tara noastra ar fi trebuit sa o ia de la zero in ce priveste procedurile tehnice, iar asta ar mai fi durat inca cel putin un an si jumatate de proceduri”, au precizat marti sursele citate.

Guvernul Bulgariei si-a exprimat in nenumarate randuri speranta ca aderarea sa la spatiul Schengen va fi supusa la vot in cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI), din perioada 8-9 octombrie, relateaza site-ul novite. Pe de alta parte, pe agenda intalnirilor au fost incluse doar probleme legate de CRIZA REFUGIATILOR si CONTROLUL LA FRONTIERE.

CITESTE SI: STROE (PNL): SITUATIA PREMIERULUI, UN ARGUMENT IN PLUS CONTESTATARILOR ADERARII ROMANIEI LA SCHENGEN

Potrivit unor reprezentanti ai presedintiei luxemburgheze a UE, extinderea zonei Schengen nu face parte din subiectele abordate la consiliul JAI deoarece participantii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au esuat sa ajunga la un consens pe aceasta tema.

Si premierul Victor Ponta a declarat luni ca aderarea Romaniei la Schengen a tot fost amanata, dar nu din cauza situatiei interne. Mai mult, evenimentul va fi amanat inca o data pentru ca Olanda va prelua pentru sase luni presedintia Consiliului UE, iar aceasta este tara care s-a opus mereu intrarii Romaniei la Schengen. 

CITESTE SI: PONTA: ROMANIA NU ESTE PRIMITA IN SCHENGEN DIN RATIUNI CE TIN DE POLITICA INTERNA A UNOR STATE

Olanda urmeaza sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene in ianuarie, pana in iunie 2016, insa conform surselor citate de BNR, aceasta nu a fost singura tara care s-ar fi opus extinderii Schengen.

Urmatoarea intalnire la care Romania si Bulgarea vor putea discuta aderarea lor la spatiul Schengen va avea loc in luna decembrie.

Sursa foto: pressalert