ADERAREA ROMANIEI la SCHENGEN, sustinuta de CE si alte patru tari membre UE

ROMANIA, CERUT, SCOATERE, ORDINEA DE ZI, SEDINTA, CONSILIUL JAI, ADERARE, ROMANIA, SCHENGEN, VICTOR PONTA

Irlanda, Lituania, Ungaria, Letonia – detinatoarea Presedintiei Consiliului UE, si Comisia Europeana declara ca sustin neconditionat aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Afirmarea sprijinului a acestor state fata de Romania vine in urma apelului lansat de eurodeputatul Victor Negrescu catre toti ministrii de interne si de justitie din Uniunea Europeana, de a respecta normele din prezentul acord european si de a sustine accederea Romaniei la spatiul Schengen.

Pe data de 9 mai 2015, de Ziua Europei, organizatia PES activists Romania, coordonata de Victor Negrescu, a demarat campania „Romania cere Schengen!”.

Letonia, actuala detinatoare a Presedintiei rotative a UE, a subliniat ca va continua eforturile in fruntea Consiliului UE pentru a ajunge la un acord privind extinderea spatiului Schengen, prin integrarea Romaniei.

As vrea sa evidentiez ca Letonia a sustinut intotdeauna pe deplin accederea Romaniei la Schengen, inca de cand Consiliul a emis concluziile cu privire la conformitatea Romaniei cu conditiile formale necesare pentru intrarea in Schengen. Recunoastem, de asemenea, ca nu exista nicio legatura legala intre extinderea Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare, folosit de unele state membre drept argument pentru a bloca accesul Romaniei la spatiul de libera circulatie”, se arata in raspunsul ministrului de Interne leton Rihards Kozlovskis.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA: MAI va trimite la JAI un apel pentru acceptarea ROMANIEI in SCHENGEN

Ungaria afirma ca Romania „a indeplinit complet” cerintele pentru aderarea la spatiul Schengen.

Ungaria a contribuit la pozitia – si o va face si in cadrul discutiilor viitoare – ca Romania a indeplinit complet cerintele accederii la Schengen. […] Asa cum ati subliniat si in scrisoarea dumneavoastra, problema aderarii Romaniei nu este exclusiv profesionala, ci mai degraba politica. Subliniez ca Ungaria sprijina orice fel de initiative – atat la nivel profesional, cat si la nivel politic – menite sa puna capat actualei situatii precare prin oferirea unui scenariu clar pentru aderarea rapida a Romaniei la spatiul Schengen”, i-a transmis Karoly Kontrat, ministrul adjunct de Interne al Ungariei, europarlamentarului roman.

Din partea Irlandei, ministrul Justitiei a afirmat ca, in timpul detinerii presedintiei rotative a UE, Irlanda a facut toate eforturile pentru „a depasi blocajul” privind Schengen, in 2013.

Sunt constienta ca Romania a indeplinit cerintele tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen si ca nu exista nicio egatura juridica intre acest lucru si Mecanismul de Cooperare si Verificare. Prin urmare, inteleg frustrarea Romaniei data de lunga intarziere in ceea ce priveste asigurarea aderarii”, a afirmat Frances Fitzgerald, ministrul Justitiei si Egalitatii din Irlanda.

 CITESTE SI: PONTA, dupa intalnirea cu JUNKER si SCHULZ: Mai ramane sa CONVINGEM una sau doua tari cu privire la intrarea in Schengen

Lituania isi afirma de asemenea, sprijnul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Va asigur ca Lituania continua sa sprijine aderarea Romaniei la spatiul Schengen. […] Lituania este gata sa sprijine o decizie a Consiliului care sa stabileasca un cadru de timp pentru o ridicare in doua etape a controalelor la frontiere pentru Romania si Bulgaria, imediat cum o astfel de propunere este supusa adoptarii in cadrul Consiliului”, se arata in raspunsul vice-ministrului lituanian al afacerilor interne, Elvinas Jankevicius.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro