FILMUL care poate ARUNCA in AER Romania. EL STIE ADEVARUL DESPRE REVOLUTIE

Sute de angajati ai firmelor care au detinut Media Pro, apartinand lui Adrian Sarbu, au dat explicatii in fata anchetatorilor in dosarul in care omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscala, transmit televiziunile de stiri. Au fost audiati angajati ai Pro TV, Publimedia si Mediafax, dar si vedete ale trustului, precum Lucian Mandruta. Postul Romania TV sustine ca ar fi fost chemat in fata anchetatorilor si jurnalistul si editorialistul Cristian Tudor Popescu. In total, cel putin 700 de fosti sau actuali angajati ai grupului de presa Mediafax ar urma sa fie interogati la Inspectoratul General de Politie din Bucuresti. Dar sa vedem ce presupune dosarul care aruna in aer presa din Romania si de Adrian Sarbu ar putea arunca in aer tot ce stim despre Romania ultimilor 25 de ani, daca ar face public un filmulet inregistrat in 1989.

Autoritatile au declansat o ancheta de proportii, cel putin 700 de fosti sau actuali angajati ai grupului de presa Mediafax fiind interogati la Inspectoratul General de Politie din Bucuresti. Oamenii se tem pentru viitorul lor si al familiilor, angajatii picand la mijloc intre interesele financiare ale lui Adrian Sarbu si legislatia statului roman, scrie Ziua News, care citeaza site-ul ActiveNews. Ramane de vazut daca informatia se va dovedi reala.

“Un nou dosar este pe cale sa arunce in aer lumea politica din Romania. Protejat ani la rand de catre toate guvernele care s-au perindat la conducerea tarii din anul 1995, Adrian Sarbu se confrunta in aceste zile cu mari probleme. Omul de afaceri este suspectat de evaziune fiscala, dupa ce ar fi eludat statul prin mai multe firme.”, spun ziaristii citati.

CITESTE SI: PERCHEZITII la firme din trustul MediaPro pentru evaziune fiscala si spalare de bani. PREJUDICIUL, estimat la 1.5 milioane de euro 

Dosarul instrumentat este unul complex. Procurorul de caz i-a chemat la audieri pe toti cei care au semnat, in calitate de beneficiari, contracte cu cateva firme, printre care se afla SC RETAIL EUROPE CONSULT SRL, SC EASTFIELD PROD SRL sau PRODUKTIV COMPLET MANAGEMENT SRL. Chiar daca oamenii scriau pentru publicatiile Mediafax acest lucru nu era specificat pe contractul de Drepturi de Autor, insa atat ziaristii cat si anchetatorii stiu ca in spatele acestor firme de apartament se afla Adrian Sarbu. Se pare ca mogolul media nu a platit niciun impozit sau taxa pentru aceste contracte timp de mai multi ani, prejudiciind bugetul statului cu cateva milioane de euro, se scrie pe Activenews.

In urma cu cateva luni Adrian Sarbu a incercat sa scape de aceste probleme, dorind sa obtina o scutire de taxe chiar de la Victor Ponta, seful Guvernului Romaniei. A mers personal la Palatul Victoria, gest facut doar in cazuri de maxima importanta. Sarbu a fost refuzat si indemnat sa isi achite toate taxele, chiar daca patronul media i-a spus primului ministru ca il face Presedintele Romaniei! Nu este vorba de nicio exagerare, acestea au fost cuvintele celui care adora sa i se spuna „Dumnezeu”. A fost momentul declansarii furiei lui Sarbu, care a pus la bataie toate instrumentele media pentru a-l discredita pe Victor Ponta. In lupta au fost folosite toate publicatiile trustului, de la agentia de presa Mediafax, la Gandul.info si siteul Prosport.

Iata doua derapaje grave din trustul Mediafax, care ii discrediteaza pe autori, potrivit sursei citate:

CITESTE SI: Angajatii lui SARBU isi vor salariile: “Daca nu luam BANII nici saptamana viitoare e urat” 

Agentia de presa Mediafax arunca in piata, pe 13 noiembrie, cu trei zile inaintea turului 2 al alegerilor prezidentiale , o adevarata bomba. Momentul a fost ales pentru ca sociologii arata ca o mare parte din nehotarati inclina balanta intr-o parte sau alta cu 2-3 zile inainte de alegeri. Sub semnatura lui Ovidiu Tempea, singura agentie de presa privata din Romania, la care sunt abonate toate publicatiile/televiziunile/radiourile/siteurile din tara, anunta ca guvernul condus de Victor Ponta ar putea renunta la cota unica de impozitare de 16% si, totodata, ar putea mari impozitele pe case si terenuri. Adica unde ii doare mai tare pe romani. Se dau, sub forma de exclusivitate, si niste documente. Efortul lui Ponta de a nega informatia chiar in acea noapte a fost fara folos, forta de propagare a Facebook fiind infinit mai mare. Subiectul a fost „ingropat” imediat dupa alegeri.

Pe siteul Prosport, sub semnatura redactorului-sef Costin Stucan, au fost publicate timp de mai multe saptamani o serie de articole care incercau sa arate legaturile unei obscure fime de automobilism cu, bineinteles, Victor Ponta. Autorul articolelor nu a reusit sa demonstreze implicarea Guvernului Romaniei sub nicio forma, totul a fost scris pe baza unor supozitii, dar mesajul discreditarii lui Ponta impus de Sarbu pentru toate produsele din trust a fost atins. Subiectul fusese discutat in presa inca din primavara, iar partile implicate au negat atunci oficial orice implicare.

Problemele lui Adrian Sarbu sunt departe de a se fi incheiat. Alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei nu il poate scapa de raspundere in fata justitiei. Mergand pe un scenariu foarte posibil in viitorul apropiat, plecarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului Romaniei si venirea unui alt prim-ministru, este foarte greu de crezut ca Adrian Sirbu poate scapa nepedepsit in acest urias caz de evaziune fiscala, cu toata forta pe care o are trustul sau media. Ancheta este in derulare si toate probele de pana acum indica fara echivoc vinovatia omului de afaceri care s-a folosit de mai multi interpusi pentru a fenta fiscul.

Adrian Sarbu a mai beneficiat de o scutire masiva de taxe. In anul 2001, in perioada guvernarii Adrian Nastase, trustului PRO i s-au sters datorii de miliarde de lei. Problemele pentru Adrian Sarbu au inceput in iarna acestui an cand a fost debarcat de la sefia CME si, implicit, a Pro TV. Imediat, noua conducere a postului din Romania a declansat un audit fara precedent in trust. Dupa ce au fost indepartati toti oamenii de incredere ai lui Sarbu, mai multe contracte incheiate de fosta conducere au fost date pe mana Politiei. Prima victima de amploare a fost Vlad Panaitescu, fost director al Pro TV, care a fost arestat pentru evaziune si spalare de bani.

Cum functiona reteaua evazionistilor din Pro TV

O firma incasa legal bani de la PRO TV, insa sumele uriase, de ordinul milioanelor de euro, nu ramaneau in aceste conturi. Banii luau rapid drumul unor societati-fantoma sub forma de plati pentru diverse servicii care fusesera, chipurile, prestate (consultanta, publicitate, asigurari, constructii etc).Tranzactiile apareau doar pe hartie, iar pentru serviciile facute cei care controlau firmele-fantoma implicate in afacere isi opreau un comision stabilit de comun acord cu evazionistii pentru care lucrau. Ingineriile financiare facute prin firmele care aveau relatii contractuale cu PRO TV au “produs” ilegal in jur de opt milioane de euro, conform anchetatorilor.

„Revolutia” lui Adrian Sarbu

De ce este Adrian Sarbu un protejat al sistemului? Pentru acest lucru trebuie sa aruncam o privire in timp, in urma cu aproape 25 de ani. In imprejurari neelucidate inca, Adrian Sarbu, un regizor de duzina angajat la Sahia Film, ajunge in decembrie 1989 in cladirea Comitetului Central al PCR, unde filmeaza evenimentele care au schimbat Romania pentru totdeauna. Mai mult, devine membru al Consiliul Frontului Salvarii Nationale, organismul care in 23 decembrie a preluat conducerea tarii la acea vreme. Adrian Sarbu a fost cel care a filmat asa-zisul “proces al sotilor Ceausescu”, caseta care a starnit controverse cand a ajuns sa fie difuzata de anumite posturi straine de televiziune. Cei care au participat la Revolutie spun ca Sarbu era un apropiat al lui Silviu Brucan, care l-a introdus pe regizor in sediul CC, unde a inregistrat intalnirile din 22 decembrie 1989 si zilele de dupa.

Asa a facut primii sai bani, vanzand catre posturile TV internationale inregistrarile. Se spune ca imunitatea sa in fata legii vine din acele vremuri, Sarbu avand inca in posesie mai multe filme care ar putea face lumina in legatura cu ceea ce s-a intamplat in 1989 si, totodata, ar putea compromite mai multe persoane cu mare greutate in viata publica din Romania. Dovada ca a fost un apropiat al lui Saul Bruckner, cunoscut maselor drept Silviu Brucan, este faptul ca fostul propagandist comunist, agent KGB si conducator al defunctului „Scanteia”, a realizat timp de 10 ani, intre 1996 si 2006, emisiunea „Profetii despre trecut” la Pro TV.

O alta pata neagra din trecutul celui supranumit si „Shogunul” a avut loc in timpul manifestatiilor din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990. Atunci Adrian Sarbu a cerut Armatei Romane dinamita pentru a arunca in aer balconul Universitatii, unde protestau studentii! Pe aceasta tema, in anul 2005, a fost chemat ca martor in dosarul „Mineriada”. Potrivit unor articole de presa de la acea vreme, citand surse autorizate, Adrian Sarbu a chemat cateva trenuri cu mineri la Bucuresti. Ce a urmat, este binecunoscut, zeci de oameni au murit, studentii au fost batuti, sediile partidelor istorice devastate, iar imaginea Romaniei a fost grav afectata. Vinovatii nu au fost pedepsiti nici pana azi.

In curand, Adrian Sarbu urmeaza sa isi lanseze, tot printr-un interpus, o noua televiziune cu care spera, probabil, sa isi mai cumpere cativa ani de libertate. Omul din acte este Lucian Mandruta, cel care a revenit sub aripa lui Sarbu dupa un periplu la trustul Intact. Acesta va conduce televiziunea „La Stiri”, cu sediul in cladirea Mediafax Group din strada Aurel Vlaicu 62-66.